Τοπικά

Ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας – Υπόμνημα των εργαζομένων στον υπουργό Υγείας

Υπόμνημα με τα κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων, σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως παιδίατροι, αλλά και τη μη λειτουργία των ακτινολογικών εργαστηρίων επέδωσαν χθες οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με αφορμή την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως «από 1-1-2015 τα Κέντρα Υγείας Ν. Μαγνησίας υπάγονται διοικητικά στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς.

Είναι πλέον κατανοητό ότι παρ’ όλο τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην παραγγελία των υλικών και στην προμήθεια αυτών, στη συντήρηση, στην τεχνική υποστήριξη και στην ηλεκτρονική αναβάθμιση».

Αναφερόμενοι στη μη λειτουργία σημαντικών εργαστηρίων, όπως τα μικροβιολογικά είπαν πως σε τρία Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Ζαγοράς, Βελεστίνου και Σκοπέλου δεν λειτουργούν καθόλου, ενώ στα Κ.Υ. Αλμυρού και Σκιάθου λειτουργούν μόνο για βιοχημικές εξετάσεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές με τον διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. προσπαθώντας να βρεθεί λύση. Όσον αφορά στην κάλυψη της θέσης του παιδίατρου, τα Κέντρα Υγείας σε Αλόννησο, Αλμυρό, Βελεστίνο και Ζαγορά δεν έχουν παιδίατρο.

Για τα πληρώματα ασθενοφόρων αναφέρθηκε πως από τις 6 οργανικές θέσεις καλύπτονται, στην Αργαλαστή οι πέντε, στο Βελεστίνο οι δύο, στον Αλμυρό οι τέσσερις, στη Ζαγορά οι τρεις, στη Σκιάθο η μία, στη Σκόπελο οι τέσσερις.

Ουσιαστικά δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες σε πολλά Κέντρα Υγείας και δημιουργούνται πολλά θέματα στη μεταφορά ασθενών. Πάντως τα ασθενοφόρα είναι καινούρια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ στο Κ.Υ. Αλμυρού έγινε δωρεά ασθενοφόρου της περιοχής, όπως και στο Κ.Υ. Βελεστίνου έγινε δωρεά ασθενοφόρου από την ΕΒΟΛ.
Επίσης ζήτησαν να πληρώνονται τα τιμολόγια εγκαίρως διότι δημιουργούνται θέματα στην έγκαιρη συντήρηση των ασθενοφόρων και συμπλήρωσαν πως κεντρικές υπηρεσίες ίσως θα έπρεπε να στελεχωθούν και με άλλο προσωπικό.

Στα νησιά
Για τους οδοντίατρους αναφέρθηκε πως στον Αλμυρό υπάρχει, ενώ στα άλλα Κ.Υ. θα καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες.
Στην Αλόννησο υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο ένας γιατρός που είναι αγροτικός, ενώ η μόνιμη θέση του γιατρού προκηρύσσεται, αλλά δεν καλύπτεται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας γιατρός που μετακινείται από άλλα κέντρα υγείας της περιφέρειας.
Στη Σκόπελο υπάρχουν δύο μόνιμοι γιατροί και πέντε αγροτικοί γιατροί.

Στη Σκιάθο υπάρχουν εννιά γιατροί. Στο νοσηλευτικό προσωπικό το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Σκιάθο όπου από τις τρεις οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένη η μία, ενώ υπάρχουν και δύο νοσηλεύτριες μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ.

Ακόμη παρατηρείται δυσλειτουργία μεγάλη όσον αφορά στην προμήθεια των υλικών, την τεχνική υποστήριξη, τη διοικητική υποστήριξη, αλλά και την ηλεκτρονική υποστήριξη.
Πολλά έχουν βελτιωθεί αλλά χρήζουν βελτίωσης.

Για τα ακτινολογικά εργαστήρια ανέφεραν πως όλα αδειοδοτήθηκαν από το Δημόκριτο, ενώ στο Κ.Υ. Σκιάθου παραιτήθηκε ο επικουρικός χειριστής εμφανίσεων και ουσιαστικά θα είναι κλειστό το εργαστήριο του νησιού για όσο καιρό απαιτηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη του νέου επικουρικού.
Το υπόμνημα ανέφερε ακόμη πως «όλοι οι εναπομείναντες υπάλληλοι των Κέντρων Υγείας δουλεύουν με πείσμα για να αντέξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην επαρχία. Μερικές φορές αυτός ο αγώνας φαίνεται άνισος. Οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές για το πραγματικό έργο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι η πρόληψη, η προαγωγή υγείας, η προνοσοκομειακή φροντίδα, η μετανοσοκομειακή φροντίδα του ανθρώπου που ζει στην επαρχία και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του, που δεν είναι και λίγα καθώς ζει μακριά από το κέντρο. Όλοι οι κάτοικοι των περιοχών μαζί με τα δημοτικά συμβούλια που εδρεύουν τα Κ.Υ. με πολλές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, διεκδικούν το καλύτερο για την πρωτοβάθμια φροντίδα στον τόπο τους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το