Παραπολιτικά

Ελληνοτουρκικά

Δεν άγγιξαν τη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι επιμέρους συμφωνίες που υπέγραψαν με τα κοινά συμφέροντα, που θα ήθελαν να υπερασπιστούν, μένει να φανεί αν θα οδηγήσουν σε «ήρεμα νερά» και το επόμενο διάστημα μετά από αρκετούς μήνες νηνεμίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι αντιπαραθέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Γερμανία δεν στάθηκαν εμπόδιο να τεθούν βάσεις για μια ελληνοτουρκική συνεργασία.
Στους αστάθμητους παράγοντες των ελληνοτουρκικών περιλαμβάνεται πάντα η αμερικανοτουρκική σχέση, η οποία εμφανίστηκε προβληματική από τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση για την προμήθεια και εκσυγχρονισμό F-16 της τουρκικής αεροπορίας και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση τολμούσε να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρούσε ο πάντα απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος, μετά το πρόσφατο επεισόδιο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον Ερντογάν ενοχλημένο από το μπλόκο των Γερμανών στην πώληση μαχητικών Eurofighter
Πάντως η κυβέρνηση αξιοποίησε, όπως φάνηκε, το «ευρωπαϊκό» χαρτί και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε., προκειμένου να δοθεί στην Άγκυρα μια προοπτική οφελών που μπορεί να αποκομίσει, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο.
Δ.Ρ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το