Πολιτισμός

Ελληνογερμανική συνεργασία νέων μουσικών στο Χόρτο

 

Το Φεστιβάλ Χόρτου από την έναρξή του το 1984 έχει ως βασικό του στόχο τη γνωριμία και συνεργασία νέων Ελλήνων μουσικών με ομοτέχνους τους από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Πλήθος μουσικών έχουν συμμετάσχει σε ορχήστρες που έως το 2015 διηύθυνε ο μαέστρος Γιώργος Χαταζηνίκος.
«Ως διοργανωτές είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι φέτος που επιπλέον στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εγκαινιάζουμε την ελληνογερμανική συνεργασία ορχήστρας και χορωδίας νέων με τίτλο Auftakt. Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή Θερινής Ακαδημίας για νέους ηλικίας 14-27 ετών που παίζουν κάποιο συμφωνικό όργανο ή/και έχουν χορωδιακή εμπειρία» σημειώνει ο Νίκος Αδρασκέλας, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χόρτου.
Ημερομηνίες μαθημάτων και προβών 3-9 Σεπτεμβρίου. Συνδιοργανωτές του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Αγγελίνη – Χατζηνίκου και το Γερμανικό Μουσικό Σχολείο Ratsgymnasium του Minden. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στην οικονομική στήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τη διδασκαλία έχουν αναλάβει οι καθηγητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου και Γιώργος Βράνος και οι καθηγητές από το Minden της Γερμανίας Ευρυδίκη Παπαγιαννοπούλου, Jörg Meder και Stefanie Grünreich. Με την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος στόχος είναι η επανάληψη του εγχειρήματος το Σεπτέμβριο του 2023 στη Γερμανία.

Σταθμός στην παγκόσμια περιοδεία της χορωδίας Camerata Vocalis

Από 26 έως 31 Αυγούστου η χορωδία δωματίου Camerata Vocalis που έχει λειτουργήσει ως μουσικός πρεσβευτής του Tübingen και του πανεπιστημίου του σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια θα επισκεφτεί το Φεστιβάλ Χόρτου για μια μοναδική παραγωγή. Το μουσικό της επίκεντρο είναι η ανάπτυξη ενός ευρύτατου σε στυλ ρεπερτορίου a cappella. Η χορωδία δωματίου ιδρύθηκε το 1973 από τον Universitätsmusikdirektor Alexander Šumski. Ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του δόθηκε στη μουσική της Ανατολικής Εκκλησίας και στην εκ νέου ανακάλυψη και επανεκτίμηση της μουσικής στα μοναστήρια της Άνω Σουαβίας, από την οποία προέκυψαν αρκετά CD. Στις συναυλιακές περιοδείες, η κύρια εστίαση ήταν στην αφρικανική ήπειρο, όπου η χορωδία ήταν διαθέσιμη για σεμινάρια χοροδιδασκάλων εκτός από τις συναυλίες της. Μετά από 27 χρόνια διεύθυνσης του Collegium Musicum, ο Šumski παρέδωσε την Camerata Vocalis στον διάδοχό του Tobias Hiller το 1999, ο οποίος δημιούργησε αρκετές ηχογραφήσεις CD με το σύνολο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Camerata Vocalis πραγματοποίησε συναυλιακές περιοδείες στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Μαρόκο, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από τον Απρίλιο του 2011, η διεύθυνση βρίσκεται στα χέρια του Universitätsmusikdirektor Philipp Amelung. Ο Philipp συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του να ενεργεί ως πρεσβευτής του Πανεπιστημίου του Tübingen στο εξωτερικό με την Camerata Vocalis και να προβάρει προγράμματα συναυλιών με λιγότερο γνωστή λογοτεχνία. Κορυφαίες στιγμές από τότε ήταν οι περιοδείες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη (2012), Βραζιλία (2013), Σαξονία (Λειψία και Δρέσδη 2014) και Σουηδία (2016). Στο Χόρτο νέοι χορωδοί από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί με το φιλοξενούμενο σύνολο και μαέστρο τη Λειτουργία σε Ρε μείζονα του Αντονίν Ντβόρζακ με καταληκτική συναυλία στις 31 Αυγούστου στο Υπαίθριο Θέατρο Χόρτου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το