Ελλάδα

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές για μειώσεις στο μέρισμα

sintaxi

Ενιαίος τύπος υπολογισμού του μερίσματος έρχεται για συνταξιού­χους και ασφαλισμένους, ώστε το μέρισμα που δίνει το ΜΤΠΥ σε 280.000 μερισματούχους να μειωθεί κατά 32,5%.

Παράλληλα θα προβλεφθεί μόνιμος ετήσιος «αναπροσαρμοστής» της παροχής, ανάλογα με τα έσοδα του Ταμείου.

Σύμφωνα με την τελική ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, προβλέπεται να ισχύσει για «παλιούς» και «νέους» μερισματούχους νέος τρόπος υπολογισμού της παροχής με τρία «κλειδιά»:

• Ετη ασφάλισης.
• Συντάξιμες αποδοχές.
• Ενιαίος συντελεστής προσαρμογής για όλους κοντά στο 0,2.

Ο νέος τύπος πατάει πάνω στο γινόμενο των τριών αυτών παραγόντων και ακολουθεί τη φιλοσοφία του τρόπου υπολογισμού που εισήχθη το 2011.

Η διαφορά είναι πως τότε ο τύπος ίσχυε μόνο για τους μερισματούχους που θα έβγαιναν από εκείνη τη χρονιά και μετά. Πλέον θα ισχύει για όλους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Με τον τρόπο αυτόν η νέα ρύθμιση θα καταργεί τις δυο ταχύτητες που υπάρχουν σήμερα στο ΜΤΠΥ (όσοι βγήκαν πριν και μετά το 2011). Μεγάλοι χαμένοι από το γενναίο «ψαλίδι» θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου με λίγα χρόνια υπηρεσίας και μικρό «χαρτοφυλάκιο» εισφορών.

Οσο λιγότερα χρόνια υπηρεσίας είχε κανείς τόσο μεγαλύτερη μείωση θα δει στο μέρισμά του.

Αυτό σημαίνει πως οι «παλιοί» μερισματούχοι (βγήκαν πριν από την 31/12/2010) που είναι και το 80% των δικαιούχων του ΜΤΠΥ θα υποστούν μεγαλύτερες περικοπές από τους «νέους» (έφυγαν μετά την 1/1/2011).

Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μπορούσαν να φύγουν πολύ νωρίς, όπως μητέρες ανηλίκων, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Η περικοπή θα εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας πληρωμή, η οποία θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως το μέρισμα πλέον θα καταβάλλεται κάθε τρίμηνο και όχι κάθε μήνα.

Σήμερα το μέσο μέρισμα είναι στα 195 ευρώ και οι «παλιοί» με τους «καινούργιους» έχουν μια διαφορά της τάξης των 20 ευρώ. Περίπου 24.000 αιτήσεις συνταξιούχων στοιβάζονται στην ουρά και περιμένουν την έκδοση μερίσματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το