Τοπικά

Ελληνική Λύση: Επιζήμιος ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον Βόλο

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, με επερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, αναφέρεται στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου.

Όπως αναφέρει:

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση, εξέδωσε ψήφισμα για τη χωροθέτηση του τερματικού σταθμού LNG στον Βόλο. Στο πλαίσιο της αποστολής του – από ιδρύσεως – και έχοντας ως πεδίο αναφοράς και μελέτης την πόλη του Βόλου, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κάθε είδους τοπικές αστικές παρεμβάσεις και ειδικά όσες επιφέρουν δραστικές και αμετάκλητες επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης, στο περιβάλλον της και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων της. Δεδομένου λοιπόν του ρόλου του, κατέληξε σε συμπεράσματα, τα οποία σχετίζονται με την κατασκευή του υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου. Μέρος αυτών σχετίζονται με τη βιομηχανική υποδομή για τον ελλιμενισμό τεράστιων δεξαμενόπλοιων και για την αποθήκευση κι επαναεριοποίηση του LNG, η οποία θα δεσμεύσει μία μεγάλη θαλάσσια έκταση απέναντι από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση 340 μέτρων από τα Πευκάκια και τον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδας. Συνεπώς, καταληκτικά θεωρείται ότι η χωροθέτηση αυτή δεν εντάσσεται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο και χωροταξικό σχεδιασμό και δεν συνεκτιμά τις πιθανές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στη δημόσια ασφάλεια, στη θαλάσσια κυκλοφορία, στην αισθητική της πόλης και στην τουριστική της ανάπτυξη.

Απάντηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι:

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει λάβει αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία «Mediterranean Gas Α.Ε.» για τη χορήγηση άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αφορά στην εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) με δυναμικότητα αποθήκευσης 150.000-180.000 m3 ΥΦΑ στο λιμάνι του Βόλου, υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη διοχέτευσή του στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς (EΣΜΦΑ) και νέο Mετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό (M/R Station). Η εταιρία, μεταξύ άλλων, υπέβαλε στη ΡΑΕ και προκαταρκτικές μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του εν λόγω έργου απαιτείται η διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατά την οποία θα εξεταστούν τα ζητήματα που τίθενται στην Ερώτηση και αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης, όπως επίσης και η τήρηση των διατάξεων της Οδηγίας SEVESO.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το