Ελλάδα

Ελληνες και ξένοι ειδικοί συζητούν για το ανθρώπινο σώμα και την κρίση

εκθεση

Στο κέντρο της Αθήνας, της ελληνικής πρωτεύουσας που εδώ και περίπου 5 χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων και των διεθνών πολιτικών αποφάσεων, ξεκινάει αύριο ένα διεθνές ψυχαναλυτικό συνέδριο που προσπαθεί να δώσει ώθηση στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά, αυτή του Ανθρώπου και του σώματος του.

Πρόκειται για το συνέδριο «Το σώμα σε κρίση στον Ψυχαναλυτικό και τον Ιατρικό λόγο», που διοργανώνεται ως σύμπραξη του Τμήματος Μελετών στην Ψυχανάλυση του Πανεπιστημίου Paris Diderot, του Τμήματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την στήριξη και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Το συνέδριο ξεκινάει από αύριο το πρωί στις 9:00 με τις διαλέξεις και τις παρουσιάσεις να πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι διαλέξεις θα συνεχιστούν στο ίδιο σημείο και για την επόμενη μέρα τις 20:30, ενώ την τρίτη μέρα η Ημερίδα των νέων Ερευνητών θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στο Αμφιθέατρο “Άλκης Γρηγοριάδης” του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα διαρκέσει από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Η βασική ιδέα του συνεδρίου και γύρω από την οποία θα περιστραφούν οι περισσότερες ομιλίες και διαλέξεις είναι μια. Το ανθρώπινο σώμα σε περίοδο κρίσης και πως η κρίση βιώνεται από τον άνθρωπο.

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα αναλυθούν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά η σύγχρονη Ιατρική με την Ψυχανάλυση και με το βασικό τους υποκείμενο που είναι το ανθρώπινο σώμα.

Παρόντες θα είναι σημαντικά ονόματα της σύγχρονης Ψυχανάλυσης, όπως είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχαναλυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris Diderot Φέθι Μπενσαλμά, ο ειδικός στην Ψυχαναλυτική Ανθρωπολογία Μάρκος Ζαφειρόπουλος, ο επίσης ειδικός στις ψυχώσεις, καθηγητής Αλέν Vanier και ο Ζοέλ Μπίρμαν. Στο συνέδριο όλες τις ημέρες θα μιλήσουν επίσης και Έλληνες ψυχαναλυτές, όπως η Ε. Κούκη, ο Α. Χρηστάκης, η Κ. Σαμαρτζή και πολλοί άλλοι.

Ελληνικές συμμετοχές θα υπάρχουν και στην Ημερίδα νέων ερευνητών, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσουν η Θέμις Γολέγου, ο Α. Πούλιος και ο Α. Μανουσέλης. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό και σε όσους το επιθυμούν θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το