Τοπικά

Ελλείψεις παιδιάτρων σε δομές δημόσιας υγείας της Μαγνησίας – Σε Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

Σημαντικές ελλείψεις σε παιδίατρους σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας καταγράφονται στη Μαγνησία. Αυτές έχουν ως συνέπεια αφενός την ταλαιπωρία των γονέων για να εξυπηρετηθούν αφετέρου τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των παιδιάτρων για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.
Η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών και Κέντρων Υγείας προχώρησε στην καταγραφή των ελλείψεων και στην ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε μια προσπάθεια να υπάρξουν άμεσα λύσεις.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως κάθε χρόνο τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου ανέρχονται στα 10.000 είτε πρόκειται για τη νοσηλεία, είτε για διακομιδή στα Επείγοντα είτε για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία.

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος ανέφερε πως «υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την απουσία παιδιάτρων στις δομές δημόσιας υγείας είτε πρόκειται για την Παιδιατρική του Νοσοκομείου Βόλου είτε για τα Κέντρα Υγείας είτε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Πιο συγκεκριμένα από την καταγραφή των στοιχείων διαπιστώσαμε πως στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου από τις έξι θέσεις μονίμων που προβλέπονται, καλυμμένες είναι οι τρεις, δηλαδή το 50%, ενώ υπάρχει και ένας επικουρικός γιατρός. Επίσης ελάχιστοι είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Κλινική. Σε τρία Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ στις δύο ΤΟΜΥ σε Νέα Ιωνία και Αγριά, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος που μετακινείται μεταξύ των δύο».
Η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών ζητεί την άμεση επάνδρωση των δομών, καθώς οι γονείς ζητούν να εξυπηρετηθούν είτε στα προγραμματισμένα είτε στα έκτακτα περιστατικά. Ιδιαίτερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι πως οι συμβεβλημένοι παιδίατροι με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ λίγοι.

Το πρόβλημα των ειδικευόμενων γιατρών στο Νοσοκομείο είναι γενικότερο, καθώς από τις 85 περίπου θέσεις που προβλέπονται, καλυμμένες είναι περίπου οι 45, δηλαδή μόλις το 50%.
Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία και τα 500 περίπου παιδιά και έφηβοι του Ανατολικού Πηλίου αναγκάζονται με τους γονείς τους να έρχονται στον Βόλο για να εξυπηρετηθούν.
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς κ. Αργύρης Ακρίβος τόνισε πως «αρχικά τη θέση την είχε πάρει μια παιδίατρος που στη συνέχεια έμεινε έγκυος και αποχώρησε. Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια δεν έχουμε παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας και θα πρέπει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας να την προκηρύξει. Οι γονείς και τα παιδιά τους εξυπηρετούνται σε ένα βαθμό από εμάς τους γενικούς γιατρούς που εργαζόμαστε στο Κέντρο Υγείας, όπως στο θέμα των εμβολιασμών, όμως πολλοί μετακινούνται στον Βόλο για να εξυπηρετηθούν είτε στο Νοσοκομείο είτε στον ιδιωτικό τομέα».

Δύο στα δέκα νεογνά στα πρόωρα
Στην Παιδιατρική Κλινική με μεγάλη προσπάθεια οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά και να λειτουργήσουν και τις υπόλοιπες δομές, όπως το τμήμα προώρων, βραχείας νοσηλείας.
Μάλιστα πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην παιδιατρική, έδειξε ότι δύο στα δέκα νεογνά εισάγονται στο τμήμα προώρων με διάφορες παθήσεις, ενώ ένας μικρός αριθμός διακομίζονται σε μονάδες εντατικής νεογνών άλλων νοσοκομείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το