Πολιτισμός

Η Ελλάδα της κρίσης μέσα από την παιδική-εφηβική λογοτεχνία – Στον Βόλο οι συγγραφείς Μ. Κοντολέων και Γιώτα Φώτου

Η δύσκολη καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, απασχολεί ολοένα και πιο έντονα τους συγγραφείς της χώρας. Στα χρόνιας της κρίσης και των μνημονίων όλο και περισσότεροι σπεύδουν να καταγράψουν την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα. Δύο συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που έχουν ασχοληθεί με την κρίση στα τελευταία βιβλία τους, ο Μάνος Κοντολέων και η Γιώτα Φώτου, βρέθηκαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Αμφότεροι μίλησαν στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που ξεκίνησε χθες.

Ο πολυβραβευμένος Μάνος Κοντολέων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια περνάει αρκετό καιρό στο Πήλιο και πιο συγκεκριμένα στον γραφικό Άγιο Λαυρέντιο και με μία γόνιμη καριέρα πολλών δεκαετιών, σχολίασε το πώς η λογοτεχνία που απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό, μπορεί και να περάσει τον προβληματισμό μιας ολάκερης χώρας σε προβληματισμό: «Τα 2-3 τελευταία χρόνια έχουν μπει οι προβληματισμοί της εποχής, όπως είναι η κρίση. Νομίζω ότι η λογοτεχνία δίχως να διεκδικήσει, και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό, τη λογική της ειδησεογραφίας, προσπαθεί να φωτίσει σε βάθος και πώς μπορεί να αντιδράσει κάποιος. Στα παιδιά μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα. Ο τρόπος που θα τα πεις παίζει ρόλο. Πάντοτε όμως λέγοντας την αλήθεια. Να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά ενημερώνονται γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Οπότε, πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένα με τέτοιο τρόπο, να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιδράσουν. Να αφήνεις σε ένα παιδί τη δυνατότητα της ελπίδας. Όχι μία «ροζ» ελπίδα, αλλά μία ελπίδα επανάστασης. Να λένε: Εγώ αυτό μπορώ να το διορθώσω, να το αλλάξω. Μόνος μου ή μαζί με άλλους».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γιώτα Φώτου, η οποία από την πλευρά της τόνισε: «Η αποτύπωση της κρίσης στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους σύγχρονους συγγραφείς και όχι μόνο. Βασικός στόχος είναι να δώσω την αισιοδοξία στα παιδιά. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις, σίγουρα ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και τα παιδιά να μάθουν να είναι ευτυχισμένα, ακόμη και με λιγότερα οικονομικά μέσα».

Χριστόφορος Σεμέργελης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το