Κόσμος

Ελεύθερο το πρωτοπαλίκαρο του Οσάμα Μπιν Λάντεν λόγω παχυσαρκίας

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο, Adel Abdel Bary, born in Egypt, είναι ένα από τα έμπιστα μέλη του στενού κύκλου του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε κάποιες από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της δεκαετίας του 2000. Από τις 10 Δεκεμβρίου όμως είναι ελεύθερος λόγω ιατρικών λόγων και έχει επιστρέψει από τις Hνωμένες Πολιτείες , όπου κρατείτο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην οικογένειά του.

Το αιματοβαμμένο παρελθόν
Ο Adel Abdel Bary σχεδίασε και εκτέλεσε με τις ομάδες του δύο από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αναλυτικά ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα αλλά και την Τανζανία το 1998 που στοίχισαν την ζωή σε 224 ανθρώπους ενώ τραυμάτισαν περισσότερους από 5000. Η δράση του στην Αφρική δεν άφησε ασυγκίνητο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ο οποίος τον προσέγγισε και σύντομα έγινε ένα από τα πιο έμπιστα άτομα του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Οι λόγοι της αποφυλάκισης
Ο Adel Abdel Bary έχει διαγνωστεί με κλινική παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κρατείτο μέχρι πρότινος ενώ πάσχει και από άσθμα. Οι δικηγόροι του κατέθεσαν σχετικό αίτημα αποφυλάκισης επικαλούμενοι και τα χρόνια που έχει εκτίσει σε φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου από το οποίο διαθέτει και πολιτικό άσυλο. Το σχετικό αίτημα εγκρίθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου εκδόθηκε σχετική άδεια στον Αιγύπτιο τρομοκράτη προκειμένου να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την σύζυγό του.

Γιατί τον δέχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο
Η υπόθεση του Adel Abdel Baryχρονολογείται από την περίοδο που πρωθυπουργός στην Μεγάλη Βρετανία ήταν ο κ. Κάμερον. Η κυβέρνησή του είχε χορηγήσει στον Αιγύπτιο τρομοκράτη πολιτικό άσυλο κάτι το οποίο δεσμεύει και την κυβέρνηση Τζόνσον. Ο τρομοκράτης εάν εκδοθεί στην Αίγυπτο είναι βέβαιο πως θα φυλακιστεί εκ νέου καθώς κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Η αποφυλάκιση και η επιστροφή Adel Abdel Bary στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από οικογένειες των θυμάτων του ενώ είναι βέβαιο πως η παρουσία του στην χώρα θα επιβαρύνει με ένα σημαντικό ποσό τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς αναμένεται να ζητηθεί αυστηρή 24ωρη φύλαξή του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το