Τοπικά

Ελάχιστες οι καταγγελίες από ντελιβεράδες στην Επιθεώρηση Εργασίας υπό τον φόβο της απόλυσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού- Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αφορμή τον θάνατο του 33χρονου διανομέα φαγητού, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο του Βόλου, το περασμένο Σάββατο, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Κωνσταντά και Κουντουριώτου.

“Τα τελευταία δύο χρόνια οι θάνατοι των διανομέων πανελλαδικά έχουν φτάσει τους 25. Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα “όπλο” στους εργοδότες με μισθούς πείνας και μιλούν για αυξήσεις μισθών ενώ στον κλάδο μας ο μέσος μισθός είναι 3 ευρώ την ώρα” δήλωσε το μέλος της διοίκησης στο Σωματείο Επισιτισμού και διανομέας, Γιώργος Μαστρογιάννης.

“Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες με χιόνια και βροχή. Λίγα μαγαζιά είναι αυτά που θα μας προσφέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι συνάδελφοι πρέπει να πουν “φτάνει πια” και απαιτείται συσπείρωση στο σωματείο για να είναι ενεργό και να το έχουν αποκούμπι. Στην Επιθεώρηση Εργασίας μας είπαν ότι οι συνάδελφοι φοβούνται καθώς αν καταγγείλουν κάτι, την επόμενη ημέρα θα έχουν απολυθεί. Αν δεν υπάρχει ένα σωματείο να τους στηρίξει, πώς θα σηκώσουν ανάστημα; ”

Ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από την Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι στους χώρους εστίασης και πως έχει σταλεί σχετική εντολή από το Υπουργείο, ενώ αυξήθηκαν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στα καταστήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαστρογιάννη έγιναν έλεγχοι σε 56 χώρους εστίασης και διαπιστώθηκε πως τα 2/3 αυτών είχαν παρατυπίες.

“Οι συνάδελφοι δεν πρέπει να έχουν μειωμένες απαιτήσεις. Κανένας εργοδότης δεν θα σου πει “τρέξε για την παραγγελία”, θα στο πει με έμμεσο τρόπο. Ακούμε για εργοδότες που έχουν βάλει gps στα μηχανάκια των υπαλλήλων για να βλέπουν πως κινούνται, ενώ δείχνουν και την κοντινότερη απόσταση για την παραγγελία. Έτσι, σου λέει ότι σε τόση ώρα θα είσαι στο σημείο. Δεν υπολογίζουν τα φανάρια ή τον πελάτη που μπορεί να καθυστερήσει να ανοίξει. Όλα αυτά προκαλούν άγχος στους διανομείς. Και αν σκεφτούμε πως ένας διανομέας για να μπορέσει να ζήσει και να βγάλει 30 ευρώ, πρέπει να είναι 10 ώρες στο τιμόνι, τότε δεν θα έχει και τα γρηγορότερα αντανακλαστικά”. Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν εργοδότες σε καταστήματα που είναι σωστοί και πολύ φιλικοί με τους εργαζόμενους.

Ο κ. Μαστρογιάννης πρόσθεσε πως οι διανομείς δυσκολεύονται και λόγω της κατάστασης των δρόμων. “Οι δρόμοι είναι χάλια. Βρέχει και δεν βλέπεις την λακκούβα, αφού έχει καλυφθεί με νερό” είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συγγενείς του άτυχου διανομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το