Κόσμος

El-Erian: Ελλάδα και ΕΕ κέρδισαν χρόνο χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν μετά

el708_0

Μια άλλη οπτική των όσων συνέβησαν ττις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες δίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE και συχνός αρθρογράφος του Bloomberg, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Σύμφωνα με αυτή προσφέρθηκαν «τσιρότα» που όμως δεν φτάνουν για λύσουν το θέμα της Ελλάδας. Κάτι αντίστοιχο έκαναν οι Ευρωπαίοι και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Βάσει της ανάλυσής του, άπαντες κέρδισαν χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μετά και δίχως να κάνουν κάτι για να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν εις βάθος τα πραγματικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή τη νέα κρίση. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για την Ουκρανία.

Όπως σημειώνει: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα κοινό σημείο για την Ελλάδα. Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, δεν ήταν καν στη θέση να θέσουν έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Την Πέμπτη ωστόσο, τόσο η Merkel όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισαν πως είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν, παρέχοντας την αναγκαία πολιτική κάλυψη για τις διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών που αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την Δευτέρα».

Οι G20

Στις αρχές της εβδομάδας ορισμένοι υπουργοί είχαν συναντηθεί στο πλαίσιο της συνάντησης της G20 στην Κωνσταντινούπολη. Η ατζέντα περιελάμβανε δράσεις πολιτικής για ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας που με εξαίρεση τις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Στα ανακοινωθέν τους, επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις και ανανεώνουν την ενθάρρυνση προς τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να προωθούν μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές.

Η πρόοδος που σημειώθηκε και στις τρεις περιπτώσεις, αφορούσε κυρίως το να σπρώξουμε το δοχείο λίγο πιο κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση, διεξήγαν λειτουργίες που κινδυνεύουν να καταλήξουν σε αποτυχία εάν δεν υποστηριχτούν άμεσα από πιο πλήρεις συμφωνίες.

Χωρίς πιο ουσιαστικές προσπάθειες, η κατάπαυση του πυρός γρήγορα θα βρεθεί υπό πίεση και αντιμέτωπη με κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή οι οικονομίες των δύο χωρών είναι έτοιμες να εκραγούν.

Συμβιβασμός για τις άμεσες ανάγκες

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο συμβιβασμός που προκύπτει αφορά μόνο τις άμεσες ανάγκες χρηματοδοτήσεις της. Οι δύο πλευρές παραμένουν αρκετά μακριά όταν πρόκειται για το πώς, γιατί και πότε η νέα κυβέρνηση θα επαναφέρει την λιτότητα, θα βαθύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα εξασφαλίσει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Η συνάντηση των G20 ήταν παρομοίως κοινότοπη. Όχι απλώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε ουσιαστικές πολιτικές, κατέληξε να υιοθετεί μια προσέγγιση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, ως εκ τούτου ενθαρρύνοντας τις χώρες να επιδιώκουν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους και αυξάνουν το ρίσκο να περιέλθει η παγκόσμια οικονομία σε έναν πόλεμο νομισμάτων από ατύχημα.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το