Κόσμος

Εκτός φυλακής το «ερπετό»: Δικαστήριο απελευθέρωσε τον serial killer που ενέπνευσε την πετυχημένη σειρά του Netflix

Την απελευθέρωση του διαβόητου Γάλλου κατά συρροή δολοφόνου Σαρλ που φέρει το ψευδώνυμο «το ερπετό» διέταξε το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ. Ο εγκληματίας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς ενέπνευσε την υποψήφια για βραβείο τηλεοπτική σειρά «το ερπετό».

Το δικαστήριο αποφάσισε για την απελευθέρωσή του με βάση την ηλικία και την υγεία του. Ο 78χρονος Σομπράζ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή στο προάστιο Bhaktapur του Κατμαντού για τη δολοφονία δύο τουριστών το 1975, αλλά πολλοί από τους φόνους που φέρεται να διέπραξε παραμένουν ανεξιχνίαστοι.

Όπως μεταδίδει το cnn, έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει άμεσα και να τον απελάσει στη «χώρα του» εντός 15 ημερών. «Το Ερπετό», σύμφωνα με το δικαστήριο πάσχει από καρδιοπάθεια και χρειάζεται εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Ο Σαρλ Σομπράζ γεννήθηκε στη γαλλοκρατούμενη Σαϊγκόν του Βιετνάμ και φυλακίστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1963 για διάρρηξη, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για τη διάπραξη εγκλημάτων σε Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδία, Ταϊλάνδη και Μαλαισία.

Απέδρασε επίσης από τη φυλακή σε πολλές χώρες και η τάση του να αποφεύγει τις αρχές του χάρισε το παρατσούκλι «Το ερπετό».

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Σομπράτζ παραδέχτηκε τελικά τουλάχιστον 12 δολοφονίες μεταξύ 1972 και 1976 και υπονόησε σε συνεντευξιαζόμενους ότι έκανε και άλλες πριν αποσύρει τις ομολογίες του ενόψει περαιτέρω δικαστικών υποθέσεων. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του είναι άγνωστος.

Το 2014, δικαστήριο του Νεπάλ καταδίκασε τον Σομπράτζ για τη δολοφονία Καναδού τουρίστα το 1975, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Το δράμα του 2021 του BBC/Netflix με τίτλο «The Serpent» βασίζεται στην ιστορία των υποτιθέμενων δολοφονιών του Σομπράτζ. Αφηγείται πώς για χρόνια, διέφευγε του νόμου σε όλη την Ασία, καθώς φέρεται να νάρκωνε, να λήστευε και να δολοφονούσε ταξιδιώτες με σακίδιο κατά μήκος του λεγόμενου «μονοπατιού των χίπις» – ενώ ο πρώην Ολλανδός διπλωμάτης Χέρμαν Κνίπενμπεργκ συνεργαζόταν με τις αρχές για να τον συλλάβουν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το