Πολιτισμός

Έκθεση ζωγραφικής από τον Ιωάννη Κυπαρυσσούς στον χώρο τέχνης “δ.”

H αίθουσα τέχνη “ δ.” παρουσιάζει την έκθεση του καλλιτέχνη Γιάννη Κυπαρισσούς με τίτλο ”γραμμισμός”. Στην έκθεση παρουσιάζεται η τελευταία ενότητα έργων του καλλιτέχνη και αποτελείται από έργα ζωγραφικής φτιαγμένα με λάδια πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες όπως χαρτί, καμβά, πλέξιγκλας καθώς και ένα βίντεο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 14-3-2018 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21-2-2018 ώρα 19:00 ( Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος Βόλος )

Ο ιστορικός τέχνης Αλέξιος Παπαζαχαρίας σημειώνει για τον καλλιτέχνη και το έργο του:

“Ο Γιάννης Κυπαρισσούς αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση αυτοδίδακτου καλλιτέχνη. Πριν από οποιαδήποτε ευκολία του χεριού τα ζωγραφικά έργα του βρίσκουν την αρχή τους στην παρατηρητικότητα του. O ίδιος σπούδασε και εξασκεί την ιατρική με την ειδικότητα του κυτταρολόγου. Περνάει καθημερινά ώρες παρατηρώντας τις μεγεθύνσεις του ελάχιστου για τυχών ανωμαλίες στο δείγμα. Από την παρατηρητικότητα εξαρτώνται ζωές εκείνες τις ώρες που εικόνες αναλύονται στα μέρη τους για να εντοπιστούν παθολογίες και διαφοροποιήσεις. Ωστόσο ο αόρατος κόσμος που του αποκαλύπτει το μικροσκόπιο δεν είναι ο μόνος κόσμος για τον οποίο ο Γιάννης Κυπαρισσούς χρησιμοποιεί τα μάτια του. Η βαθιά αγάπη του και το ενδιαφέρον του για την τέχνη φανερώνονται και μέσα από αντικείμενα και αντίκες που συλλέγει συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελούν έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο ιστορίες γύρω του.

Μέσα σε αυτή την καθημερινότητα, με το ιατρείο και τις αναλύσεις, τι αντίκες και τα έργα τέχνης o Γιάννης Κυπαρισσούς δουλεύει καλλιτεχνικά καθημερινά, δημιουργώντας έργα που ταυτόχρονα θα σημαίνουν την φυγή αλλά και τη σούμα της εβδομάδας. Στη σειρά που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση με τον τίτλο “γραμμισμός” ο καλλιτέχνης κλείνει το μάτι στην εμμονή της ιστορίας με τα ρεύματα και τις κατατάξεις. Στη φανταστική αυτή τάση η χειρονομία καταγράφεται στην επιφάνεια με ρυθμούς και επαναλήψεις που θα οδηγήσουν σε εικόνες σχεδόν ψευδαισθησιακές και παλλόμενες. Η γραμμές εφαρμόζονται και δοκιμάζονται σε ποικιλία επιφανειών: σε καμβάδες και χαρτιά, σε μεταλλιζέ χαρτιά και σε διαφανή πλέξιγκλας, σε σελίδες ιλουστρασιόν περιοδικών. Αν η ζωγραφική του Γιάννη Κυπαρισσούς στα διάφορα υλικά συγκινεί με την αντιθετική ή συμπληρωματική παλέτα και τις επίμονες ζωντανές γραμμές που μπορούν να φέρνουν στο μυαλό μας εικόνες από το πολικό σέλας μέχρι μια μεταξωτή κουρτίνα, τα μικρά έργα στις σελίδες περιοδικών μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Οι σελίδες των περιοδικών άχρηστο απομεινάρι μιας επικαιρότητας που πέρασε, καλύπτονται από ημιδιάφανες πολύχρωμες γραμμές που δεν σου κρύβουν ούτε σου επιτρέπουν να δεις τι έχει τυπωθεί στη σελίδα. Επεμβάσεις ευαίσθητες που περισσότερο σχέση έχουν με τις καθημερινές χειρονομίες παρά με τον πολιτικό σχολιασμό. Η ζωγραφική για τον Γιάννη Κυπαρισσούς δεν είναι τέχνη φωνακλάδικη, είναι περισσότερο μια διακριτική συντροφιά η οποία ωστόσο έχει έναν καταλυτικό ρόλο στη ζωή, την κάνει βιώσιμη.

Διάρκεια έκθεσης 21/2/ – 14/3/2018
Ώρες λειτουργίας : ΤΡΙ-ΤΕΤ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 11:00 – 14:00 & 18:30 – 21:00 , ΣΑΒΒ 11:00 – 15:00.
ΚΥΡ – ΔΕΥΤ. Κλειστά ή κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6978186878

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξύλο μεταξύ παπάδων για τα πρόβατα

Ξέχασαν τους ρόλους τους ως καθοδηγητές του ανθρώπινου ποιμνίου και καυγάδισαν άγρια για το... ζωικό…

27 Νοεμβρίου 2023

Σοκ για τη δολοφονία τριών κοριτσιών από τον Μαροκινό πατέρα τους – Τις κατακρεούργησε και τις στραγγάλισε

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση με την δολοφονία τριών κοριτσιών ηλικίας 11, 10…

27 Νοεμβρίου 2023

Στα “λευκά” το Πήλιο – Photos

Στα "λευκά" "ντύθηκε το Πήλιο μετά την χιόνπτωση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου -…

27 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση γνωριμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας με τον νέο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού

    Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας με τον Γιάννη Αναστασίου, που πρόκειται να…

27 Νοεμβρίου 2023

Τραγική κατάληξη για τον 29χρονο που είχε εξαφανιστεί – Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο

Με τον πλέον τραγικό τρόπο δόθηκε τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του 29χρονου Άγγελου Αβντίου,…

27 Νοεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Ο Γιώργος Παπαδάμ σχετικά με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου,αναφέρει σε…

27 Νοεμβρίου 2023