Πολιτισμός

Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γ. Κοσμαδόπουλου στο Βόλο

kosmadopoulos
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κοσμαδόπουλου, του Βολιώτη ζωγράφου που διέπρεψε την περίοδο 1920-1936, όταν ο Βόλος αποτελούσε το κέντρο κάθε είδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο κτίριο Τσικρίκη. Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν 15 πίνακες του Κοσμαδόπουλου, 12 από ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα, ένας από τη Δημοτική Πινακοθήκη Βόλου και ένας από τη συλλογή Κατσίγρα στη Λάρισα.

Ο Γιώργος Κοσμαδόπουλος γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1967. Ήταν γόνος οικογένειας επιχειρηματιών, καθώς ο πατέρας του Δημήτρης Κοσμαδόπουλος, που καταγόταν από το Πουρί, κυριάρχησε στην οικονομική ζωή της χώρας για πάνω από 50 χρόνια. Μαζί με τους δύο γιους του, ίδρυσε τη γνωστή τράπεζα «Κοσμαδόπουλου» η οποία στεαζόταν στο κτίριο της μέχρι πρότινος Αγροτικής Τράπεζας στο Βόλο, όπως και το εργοστάσιο της ΕΨΑ, ενώ μετά την πτώχευση της τράπεζας ο Γιώργος Κοσμαδόπουλος αφιερώθηκε στη ζωγραφική, την οποία είχε σπουδάσει αλλά εξασκούσε μέχρι τότε ως χόμπι.

IMG_0588

Για το έργο του Κοσμαδόπουλου μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η Ανίτα Πρασσά, διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η Μάγδα Κουμπαρέλου και ηΕιρήνη Σαβάνη, ιστορικοί τέχνης που επιμελήθηκαν την έκθεση, ενώ στη συνέντευξη παρέστη και ο Παν. Μίλης, διευθυντής marketing της ΕΨΑ, ως βασικός χορηγός της έκθεσης.

Αναφερόμνεος στον Γ. Κοσμαδόπουλο, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε οτι πρόκειται για έναν ζωγράφο, για τον οποίο δεν έγινε καμία αναδρομική έκθεση μετά το θάνατό του, παρότι είχε σημαντική παρουσία εν ζωή στα καλλιτεχνικά πράγματα με πολλές εκθέσεις και έργα. Η Μάγδα Κουμπαρέλλου επισήμανε ότι ο Γ. Κοσμαδόπουλος είναι ένας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος που προσάρμοσε τον ιμπρεσιονισμό στο ελληνικό φως, χρησιμοποιώντας το χρώμα ακόμη και και σε σχέδια, ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Λονδίνο, Κάιρο και Ν. Υόρκη. Αγαπούσε το Πήλιο και αυτό αποτυπώνεται σε πολλά έργα του.

Η Ανίτα Πρασσά αναφέρθηκε στη δράση της οικογένειας Κοσμαδόπουλου, σημειώνοντας οτι εκτός από την ομώνυμη τράπεζα και τη βιομηχανία ΕΨΑ, είχε ιδρύσει επίσης την Ηλεκτρική Εταιρεία Βόλου, τα Τσιμέντα Όλυμπος και άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, ο Π. Μίλης επισήμανε ότι με την έκθεση αυτή κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια της ΕΨΑ και οτι πρόκειται για μία δράση που εκφράζει πλήρως την φιλοσοφία κοινωνικής επένδυσης της ΕΨΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το