Πολιτισμός

Έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες εγκαινιάστηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (photos)

Άνοιξε χθες τις πύλες της η γιορτινή έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου. Στο παζαράκι μπορεί να βρει κανείς όμορφα χρηστικά και οικονομικά δωράκια, δημιουργίες των εκπαιδευομένων, των υπευθύνων εκπαιδευτριών στα παραδοσιακά εργαστήρια αλλά και μελών της Εφορείας Υφαντικής.

Οι επισκέπτες χθες πρώτη ημέρα της γιορτινής έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν έργα των εργαστηρίων υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και ραπτικής με παραδοσιακές τεχνικές, ετερόκλητα υλικά, κλασικά παραδοσιακά μοτίβα και νέες φόρμες συνδυασμένα σε μια ποικιλία αντικειμένων. Επίσης, πρωτότυπα υφαντά, μικρά κεντήματα και μικροκαλλιτεχνήματα με χρηστικές εφαρμογές, προσωπικά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα κοσμήματα, σελιδοδείκτες, ευφάνταστα ημερολόγια, χειροποίητα είδη δώρα πλεκτικής, είδη για το σπίτι (μπάλες, διακοσμητικά μαξιλάρια, θήκες με διάφορα θέματα), πολλές άλλες χειροποίητες κατασκευές, αξεσουάρ, όπως ζώνες γυναικείες, ολοκέντητες με παραδοσιακά σχέδια σε πανέμορφα χρώματα και πολλά άλλα. Είδη που αποτυπώνουν την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες στο Λύκειο και συνιστούν ιδιαίτερες προτάσεις επιλογής δώρων.

Η έφορος παραδοσιακών εργαστηρίων του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνα Δουλκέρογλου ανέφερε πως «κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα διοργανώνουμε την εορταγορά με χειροποίητες μόνο δημιουργίες, που γίνονται στα εργαστήρια υφαντικής, κεντήματος, πλεξίματος και κοπτικής ραπτικής. Όλη αυτή είναι δουλειά εθελοντριών, ενώ αυτή τη φορά έχουμε στο παζαράκι μας χειροποίητες κεντημένες ζώνες σε πολύ καλή τιμή σχετικά με τη δουλειά που έχει γίνει».

Να αναφερθεί ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με συνέπεια στις αξίες της διατήρησης του νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, με το εργαστήριο υφαντικής που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια, μαζί και των εργαστηρίων κεντήματος, κοπτικής-ραπτικής και πλεκτικής, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στις διαχρονικές παραδοσιακές τέχνες, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία και παράλληλα προσφέρουν εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας.
Να αναφερθεί ότι οι ώρες λειτουργίας της εορταγοράς είναι 10.00-13.00 και 16.00-21.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το