Τοπικά

Έκθεση – αντίδωρο μνήμης για πολεμιστές Μ. Ασίας

Ο τρόπος που γράφτηκε το τέλος της «Μεγάλης Ιδέας» πάνω στις στάχτες που άφησε η ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, αν μη τι άλλο, εκατό χρόνια αργότερα επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες. Η ημερίδα που θα γίνει σήμερα στον Βόλο με τίτλο «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, 1922-2022: Από τον θρίαμβο στην καταστροφή», θα επιχειρήσει να αναδείξει το στρατιωτικό σκέλος της περιόδου 1919-1922, ενώ παράλληλα η έκθεση που θα εγκαινιαστεί και περιλαμβάνει ενθύμια του τελευταίου Ελληνοτουρκικού πολέμου, έρχεται να «φωτίσει» τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία και τη ζωή των Ελλήνων στρατιωτών στα εδάφη της ασθμαίνουσας τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραδήμας, έφεδρος ταγματάρχης και πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, μίλησε για τη σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος Μελισσατίκων, σε συνεργασία με τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Από την πλευρά του, πάντως, εστίασε διά της… στρατιωτικής οδού στα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν την ελληνική απόβαση στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919 και οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, με τις συνέπειές της να αγγίζουν μέχρι και σήμερα τη συλλογική μνήμη. «Οι περισσότεροι ομιλητές έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για παράδειγμα, ο κ. Ζήσης Φωτάκης διδάσκει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ναυτικής Ιστορίας. Ο κ. Θανάσης Μούρκας είναι αντισυνταγματάρχης και καθηγητής στη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς, ο κ. Αριστείδης Διαμαντής είναι στρατιωτικός ιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία, ενώ ο κ. Δημήτρης Γιαννόγλου, είναι αντισυνταγματάρχης και καρδιολόγος στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη» (σ.σ. το πάνελ των ομιλητών θα συμπληρώσουν ο ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Καραθανάσης, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιστορικός της Ιατρικής κ. Λάζαρος Βλαδίμηρος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Ντόκος), είπε ο κ. Καραδήμας και πρόσθεσε: «Συνήθως, κάποιος που αναφέρεται στο ’22, θίγει την πολιτική σκοπιά του ζητήματος, αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Εμείς, πέρα από την ανάδειξη της συλλογικής προσφυγικής μνήμης και τον σεβασμό στα θύματα, θα εξετάσουμε τους λόγους που καταλήξαμε από τον θρίαμβο στην καταστροφή, παρότι ο Ελληνικός Στρατός είχε εδραιωθεί στη Μικρά Ασία».

Με δεδομένο δε, ότι οι απειλές από την… Ανατολή γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ο έφεδρος ταγματάρχης, ο οποίος ασκεί την προεδρία στον σύνδεσμο εδώ και οκτώ χρόνια (μέλος είναι από το 1987), σημείωσε με νόημα: «Καλό είναι να διδασκόμαστε από το παρελθόν, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Βέβαια πολλές φορές από τα πολιτικά παιχνίδια που γίνονται, δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός μας, παρότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που μας χτυπάει την πόρτα καθημερινά».
Όσο για την έκθεση με τα κειμήλια της περιόδου 1919-1922, ο κ. Καραδήμας κλείνοντας τόνισε πως αποτελεί το πιο δυνατό «χαρτί» της ημερίδας: «Έρχεται για πρώτη φορά στον Βόλο και είναι ένα αντίδωρο μνήμης για όσους πολέμησαν στη Μικρά Ασία. Στολές, παράσημα και ηθικές αμοιβές, καθώς και άλλα αντικείμενα της εποχής εκείνης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα εκθέματα. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφτεί κάποιος, ιδίως τα σχολεία της περιοχής».

* Η σημερινή ημερίδα θα ξεκινήσει στις 18.00, ενώ η έκθεση με τα ενθυμήματα της περιόδου 1919-1922, που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, θα διαρκέσει από 1η Οκτωβρίου, μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το