Τοπικά

Εκτάκτως αλλαγή του χώρου της αστρονομικής ομιλίας της Κυριακής

 

Εκτάκτως, λόγω κορωνοϊού, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ανακοινώθηκε ότι αλλάζει ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η αστρονομική ομιλία της ερχόμενη Κυριακής, 16.1.2022.

Έτσι η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Β1 του κτιρίου Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 78), του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όχι στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού) και ώρα 20.00

Κατά τα άλλα, όπως ήδη ανακοινώθηκε ομιλητής θα είναι ο μαθηματικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης με θέμα:
«Η ιστορία του Σύμπαντος και η επίδραση του «κενού»
στην γέννηση, εξέλιξη και πιθανή μελλοντική του κατάληξη».
Η ομιλία έχει σαν αφορμή τις συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές του περί την Κοσμολογία και αφορά στα δύο ερωτήματα που μας πηγαίνουν 2500 χρόνια πριν, στη αρχαία Ελλάδα ή μόλις 200 χρόνια πίσω στην εποχή της μεγάλης ανάπτυξης των επιστημών. Από τι είμαστε φτιαγμένοι εμείς και όλα τα γύρω μας, και πώς ξεκίνησαν όλα αυτά που βλέπουμε στο Σύμπαν. Κατά τη διάλεξη θα δοθεί μια σφαιρική εικόνα για το τι κατανοούμε τώρα και τι ελπίζουμε να κατανοήσουμε στο μέλλον. Πρόκειται για μία αναδρομή πίσω στο χρόνο, στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου αφότου άρχισε ο χρόνος να υπάρχει με την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), και πώς το «κενό» συνέβαλε πάνω σε αυτό.
Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά από το κανάλι της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος στο YouTube.com. Στο ίδιο κανάλι μπορείτε (όσοι δεν παραβρεθήκατε) να παρακολουθήσετε την 1η Ομιλία του 2021-22 με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Βελντέ (Επικ. Καθηγητή του Παν. Θεσσαλίας) και με θέμα: «THERMOpYlae η “Ελληνική Πύλη” στην παρατήρηση του Αόρατου Σύμπαντος»
Αύριο η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας

Αύριο Σάββατο, 15η Ιανουαρίου 2022 και ώρα 5 – 7 το απόγευμα (ύστερα από διακοπή δύο ετών, που τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά), είναι η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου,
στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Τα μαθήματα θα γίνουν στις ευρύχωρες αίθουσες του Πανεπιστημίου με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας. Έχουν κατανεμηθεί σε τρεις τάξεις και θα συνεχισθούν κάθε Σάββατο την ίδια ώρα, επί τρίμηνο, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, 16η Απριλίου. Οι μαθητές που φοιτούσαν ήδη έστω και διαδικτυακά σε μια τάξη θα εγγραφούν για να φοιτήσουν στην επόμενη τάξη.
Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν από ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας που αντιστοιχεί στην ύλη κάθε τάξης, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης δίδονται και άλλα βοηθήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος: www.astronomos.gr
Πληροφορίες δίνονται ακόμη:
στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 2421051061 & 6944535455
στο e-mail της Εταιρείας: [email protected]

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το