Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αναβάθμιση των F-16

Εκτάκτως συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για περίπου δύο ώρες.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβάθμιση των F-16, πρόγραμμα που αφορά 85 αεροσκάφη.«Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ», έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.
Λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία ανέφερε:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών εγκρίθηκε με βάση τη νέα πρόταση, καθώς παραλίγο να εξελιχθεί σε θρίλερ αφού η προηγούμενη πρόταση ήταν εμπροσθοβαρής, με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ελληνική πλευρά να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.
Μετά το πρώτο ΚΥΣΕΑ που απέβη άκαρπο, υπήρξε νέα πρόταση από την αμερικανική πλευρά, η οποία είχε καλύτερη κατανομή σε βάθος χρόνου, καθώς κατά πληροφορίες οι δόσεις φτάνουν την «οροφή» των 150 εκατ. ευρώ κατ΄ετος, αντί των 250 εκατ. που προβλέπονταν για την πρώτη πενταετία με βάση την προηγούμενη πρόταση. Η αποπληρωμή θα γίνει έως τη διετία 2027-2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να «πέσει» λίγο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα έχει και η ΕΑΒ.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το