Τοπικά

Εκσυγχρονίζεται ο μοναδικός σταθμός καταγραφής αέριας ρύπανσης

IMG_0666

Παρά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τα ελληνικά νοικοκυριά επιμένουν να χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο, τη βιομάζα ή ό,τι άλλο μπορούν να εξασφαλίσουν σε οικονομική τιμή. «Η μείωση στο εισόδημα αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή καύσιμης ύλης», τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα το ΤΕΕ και η Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όπου ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός του τοπικού σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας, ο μέσος όρος μέτρησης των μικροσωματιδίων ΑΣ10 που είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τείνει μειούμενος στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, με το όριο επιφυλακής να διαμορφώνεται στα 50mg ανά κυβικό μέτρο. Από τον Απρίλιο του 2015, πάντως, θα υπάρχει δυνατότητα μέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σωματιδίων αυτών, καθώς ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο μετρήσεων, εκσυγχρονίζεται και θα μπορεί πλέον να ανιχνεύει και να μετρά στοιχεία όπως το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου κ.α.
Ο Χρήστος Βλαχοκώστας από το Διδακτικό Εργαστηριακό Προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και Β΄ Αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανέπτυξε το θέμα «Περιβάλλον και αέρια ρύπανση, στροφή στην καύση ξύλου λόγω της οικονομική κρίσης: Παρουσίαση του προβλήματος και προτάσεις αντιμετώπισης».

IMG_0669
Όπως μεταξύ άλλων επισήμανε, παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, δεν υπήρξε αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα σε οικιακό επίπεδο, αφού συνεχίστηκε η αλόγιστη καύση ξύλου ή βιομάζας, λόγω περαιτέρω μείωσης του εισοδήματος των πολιτών. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τόνισε, είναι σημαντική ιδίως στα αστικά κέντρα όπου οι ρύποι από την καύση ξύλου δεν μπορούν να διαλυθούν με την ίδια ευχέρεια όπως π.χ. στο βουνό.
Στα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ίδρυση «περιοχών ελέγχου καύσης ξύλου», ο οποίες θα λειτουργούν οργανωμένα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και η καύση ξύλου θα γίνεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές.
Ο ίδιος πρότεινε να δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας και εξορθολογισμό του τρόπου κατανάλωσης. «Καλό θα ήταν να τρέξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», να δοθούν κίνητρα ώστε οι πολίτες να μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά, αλλά και να υπάρχει έλεγχος των προμηθευτών και των καταναλωτών στο θέμα της χρήσης πιστοποιημένης βιομάζας», εξήγησε. Τέλος τόνισε ότι τα ξύλα, για να κάνουν τέλεια καύση, πρέπει να είναι στεγνά, να μην περιέχουν υγρασία πάνω από 10%, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μείνει για ένα ή δύο χρόνια σε ξυλαποθήκη προστατευμένα από υγρασία.
Από την πλευρά του ο Βάιος Μάγγος, τμηματάρχης Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων μίλησε με θέμα «Σταθμός Μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10: μετρήσεις-αποτελέσματα». Ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες, λόγω της υψηλής υγρασίας και της άπνοιας, οι τιμές των μικροσωματιδίων κυμαίνονται κοντά στο όριο των 50μg/m3, αν και σε σύγκριση με άλλες χρονιές την ίδια περίοδο, οι μέσοι όροι τείνουν μειούμενοι. Ανέφερε τέλος ότι εκσυγχρονίζεται ο σταθμός μέτρησης αερορύπανσης που η Περιφερειακή Ενότητα έχει στην ευθύνη της και από τον Απρίλιο του 2015 θα μπορεί να μετράει πλέον στοιχεία όπως το όζον, το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα κ.α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το