Τοπικά

Eκπαίδευση για προστασία της βιοποικιλότητας – Εργαστήρια για ομάδες γεωργών και κτηνοτρόφων

Πολλά θέματα έμειναν στους αγρότες που παρακολουθήσαν την προγραμματισμένη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Κανάλια.
Τα βασικά είναι α. η συνεννόηση με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την καθοδήγηση του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) για τη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων ώστε να απομακρύνονται με όρους υγιεινής , προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος , το β. η οργάνωση για την αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων ώστε να είναι χρήσιμα για τον παραγωγό και το περιβάλλον και γ. η τήρηση της «Πολλαπλής Συμμόρφωσης». Αναλυτικά δηλαδή των υποχρεώσεων που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες κάθε έτος προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν Εργαστήρια ενημέρωσης ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Οργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου «KarlaSchool» Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.), από την εταιρεία «Αργοναύτες».

Στη θεωρητική ενότητα για τους γεωργούς αναπτύχθηκαν τα θέματα: Ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με αγροτικές δραστηριότητες για τον άνθρωπο, ζωικών και φυτικών ειδών που δεν αποτελούν στόχο, καθώς και για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας με: Ενημέρωση για τη νομοθεσία που διέπει τα γεωργικά φάρμακα και την ορθή χρήση τους, ορθή χρήση και ρύθμιση ψεκαστικών μηχανημάτων, διαχείριση αποβλήτων που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα. Αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων. α. Αειφόρος διαχείριση των εδαφικών πόρων. β. Αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων. γ. Αειφόρος διαχείριση της βιοποικιλότητας στα γεωργικά συστήματα, η οποία θα ισχυροποιήσει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε βιοτικές και αβιοτικές (π.χ. φυσικοχημικοί παράγοντες) πιέσεις που δέχονται από το περιβάλλον. δ. Διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου, διατήρηση των φυτικών φραχτών κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πτηνών, μέτρα αποφυγής επέκτασης των χωροκατακτητικών φυτών. Στην πρακτική Ενότητα έγιναν υποδείξεις για την ασφαλή αποθήκευση γεωργικών φαρμάκων, οδηγίες διαχείρισης κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, διαχείριση λοιπών ρυπαντών που αφορούν στη χρήση και εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων όπως: Χάρτινες συσκευασίες, υγρά απόβλητα, φθαρμένα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκα). Επίδειξη ελέγχου του ψεκαστικού μηχανήματος, πρακτική επίδειξη ορθού ψεκασμού, μέτρηση διασποράς ψεκαστικού νέφους.

Για τους κτηνοτρόφους στη Θεωρητική ενότητα έγινε ενημέρωση για τη νομοθεσία: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις». Αειφόρος διαχείριση των βοσκοτόπων. Προστασία από υπερβόσκηση και υποβόσκηση με προσδιορισμό της βοσκοϊκανότητας αυτών. Αποφυγή συμπίεσης του εδάφους. Παροχή γνώσης σχετικά με τις: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος» ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες στις εξής κατηγορίες: α. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων της εκμετάλλευσης. β. Κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης. «Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία». Η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για τη γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στην Πρακτική Ενότητα: Σωστή διαχείριση των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Υπόδειξη σε οργανωτικά θέματα για τις εφαρμογές, με παρακολούθηση σε κτηνοτροφικές μονάδες των πρακτικών που ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Το Εργαστήριο ενημέρωσης των Αγροτών θα επαναληφθεί το Φθινόπωρο στον ίδιο τόπο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα να βολεύει τους ενδιαφερόμενους.

Κώστας Α. Μοράρος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το