Τοπικά

Έκλεβε ρεύμα τέσσερα χρόνια – Καταδικάστηκε καταστηματάρχης στον Βόλο

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα περίπου χρόνια φέρεται να έκλεβε ηλεκτρικό ρεύμα, ένας καταστηματάρχης στον Βόλο, που χθες κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Στο μεταξύ νέο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές, θέτει σε εφαρμογή ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στον 43χρονο μισθωτή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Βόλο, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, καθώς τον έκρινε ένοχο για ρευματοκλοπή κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ είχε ελέγξει τον μετρητή του καταστήματος και είχε εξακριβώσει τη ρευματοκλοπή, για το χρονικό διάστημα από 16 Μαΐου 2011 μέχρι 22 Ιουνίου 2015. Ο καταδικασθείς αρνήθηκε ότι είχε πειράξει τον μετρητή. Σημειώνεται ότι και πρωτόδικα του είχε επιβληθεί η ίδια ποινή.

Νέο αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αυστηροποίηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου για τις ρευματοκλοπές. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «η ανάγκη αυτή καλύφθηκε με τις σχετικές προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και των σχετικών Αποφάσεων της ΡΑΕ που ακολούθησαν (Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών, και καθορισμός Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής). Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο υπολογισμός της μη καταγραφείσας ενέργειας θα διενεργείται πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ με βάση τη Διοικητικά Οριζόμενη Τιμή, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ορίζεται σε 150 ευρώ/MWh και προσαυξάνεται κατά 70% σε 255 ευρώ/ΜWh για τις περιπτώσεις των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών. Επιπλέον οι παραβάτες θα επιβαρυνθούν με το κόστος αποζημίωσης του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το είδος παροχής, από 300 έως 370 ευρώ χωρίς αντικατάσταση μετρητή και από 425 έως 750 ευρώ με αντικατάσταση μετρητή.
Σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (ή μη καταβολής δόσης αυτού σε περίπτωση διακανονισμού) από τους παραβάτες, ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει την παροχή και δεν την επανασυνδέει μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού, ενώ δύναται να επιβάλλει περιορισμούς για την πρόσβαση στο Δίκτυο μέσω άλλης παροχής. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μεριμνούν κατά την εκμίσθωσή τους ώστε ο εκάστοτε μισθωτής να μεταφέρει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επ’ ονόματί του, προκειμένου να μη βρεθούν υπόλογοι, φερόμενοι ως συμβεβλημένοι χρήστες της παροχής, για πράξεις που διέπραξαν άλλοι. Περαιτέρω, δεδομένου ότι με βάση το νέο πλαίσιο, ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση σε κομμένη παροχή, που δεν εκπροσωπείται από προμηθευτή (π.χ. η περίπτωση που ο προηγούμενος μισθωτής διέκοψε την ηλεκτροδότηση με την αποχώρησή του από το ακίνητο), θα πρέπει οι εκμισθωτές να μην παραχωρούν τη χρήση των ακινήτων τους, προτού οι νέοι μισθωτές συνάψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρουν την παροχή επ’ ονόματί τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το