Τοπικά

Εκκρεμούν πάνω από 3.000 υποθέσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου “Θ”

δικαστήρια1
Σήμερα στο Ειρηνοδικείο επαρκούν οι ειρηνοδίκες, αλλά δεν επαρκεί το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του

Χαμός αναμένεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στο Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς εκκρεμούν προς συζήτηση περισσότερες από 3.000 υποθέσεις…

Σήμερα στο Ειρηνοδικείο επαρκούν οι ειρηνοδίκες, αλλά δεν επαρκεί το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του, καθώς είναι κενές πολλές θέσεις γραμματέων και επιμελητών. Σύμφωνα με στοιχεία της Πέμπτης 28 Ιουλίου, εκκρεμούν στο Ειρηνοδικείο προς συζήτηση 338 υποθέσεις στην Ειδική Διαδικασία (αυτοκίνητα, μισθώσεις, ανακοπές κ.αλ.), 444 στην Τακτική (χρέη, αποζημιώσεις μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ), 2.302 υποθέσεις με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (προσδιορίζεται η συζήτησή τους πλέον για το 2018), 161 υποθέσεις μικροδιαφορών (αφορούν ποσά μέχρι 5.000 ευρώ) και 80 υποθέσεις με την Εκούσια Διαδικασία. Ο διευθύνων του Ειρηνοδικείου Βόλου κ. Βασ. Κουκόπουλος, ειρηνοδίκης Α’, έχει ζητήσει τρεις φορές φέτος με ισάριθμες επιστολές του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ωστόσο μέχρι σήμερα για τις δύο επιστολές του (στις 10 και 24 Μαίου 2016) δεν έχει λάβει απάντηση. Η τρίτη επιστολή εστάλη στις 27 Ιουλίου προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν συσταθεί δεκατρείς οργανικές θέσεις δικαστικών γραμματέων, τρεις θέσεις επιμελητών δικαστηρίων και μία  θέση υπαλλήλου πληροφορικής.   Ωστόσο, αυτή τη στιγμή  καλυμμένες είναι μόνο οι επτά θέσεις γραμματέων, δύο από τις οποίες  από  υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ. και η μία θέση επιμελητή δικαστηρίων. Οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν κενές.  Επίσης, στο Ειρηνοδικείο έχουν συσταθεί δέκα οργανικές θέσεις ειρηνοδικών, που έχουν καλυφθεί και οι δέκα. Παρατηρείται δηλαδή το παράδοξο για δικαστική υπηρεσία φαινόμενο, να υπηρετούν στο Ειρηνοδικείο Βόλου δέκα ειρηνοδίκες και επτά γραμματείς…

«Το Ειρηνοδικείο Βόλου είναι Δικαστήριο πολύ μεγάλης κίνησης μετά και τη μεταφορά υποθέσεων από άλλα Δικαστήρια και αυτό αποδεικνύεται  από τα στατιστικά στοιχεία που κατ’ έτος δημοσιοποιούνται.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από 1/1/13 συγχωνεύτηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου τρία περιφερειακά Ειρηνοδικεία (Μηλεών, Αργαλαστής, Ζαγοράς), χωρίς κανένας από τους τρεις έμπειρους δικαστικούς υπαλλήλους των καταργούμενων Ειρηνοδικείων να μετατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Αντίθετα, μετατέθηκαν από ένας στο Πρωτοδικείο Βόλου, Εισαγγελία Βόλου και Πταισματοδικείο Βόλου. Περαιτέρω, από 1/3/13 μεταφέρθηκε αρμοδιότητα (υποθέσεις Εκούσιας Δικαιοδοσίας) από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, ενώ  στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία  (επομένως και στο Ειρηνοδικείο Βόλου) έχει εκχωρηθεί η αποκλειστική αρμοδιότητα σε πρώτο βαθμό για την εκδίκαση των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 (Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων κα άλλες διατάξεις) όπως αυτός τροποποιήθηκε  με αποτέλεσμα της συσσώρευση χιλιάδων υποθέσεων».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε υπέρμετρα ο αριθμός των πιστοποιητικών, φαινόμενο που σχετίζεται με την οικονομική ύφεση. Πιο συγκεκριμένα κατά το 2015 εκδόθηκαν 4.276 πιστοποιητικά (περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης, μη αποποίησης κληρονομίας, μη ασκήσεως ενδίκων μέσων κλπ), αριθμός πολύ μεγάλος για επαρχιακό δικαστήριο. Ακόμη, τονίζεται ότι οι πρόσφατες αλλαγές στον Κ.Πολ.Δ. (Ν. 4335/2015) με την προτεραιότητα που δίνεται στην έγγραφη διαδικασία έναντι της προφορικής και την κατ’ αρχήν κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στο ακροατήριο, επηρέασαν άμεσα τις εργασίες της Γραμματείας των Ειρηνοδικείων, αυξάνοντας το φόρτο τους.

«Στα παραπάνω αν προσθέσουμε  την έλλειψη αποτελεσματικής μηχανοργάνωσης, καθώς και το γεγονός ότι αποχώρησαν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης κατά το τελευταίο εξάμηνο τρεις παλαιοί και εμπειρότατοι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμορφώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα μία πολύ δύσκολη κατάσταση                                                                                                                        και κατέστησαν πλέον αδύνατη την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας της Υπηρεσίας μας, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες  προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπάρχον προσωπικό, με εργασία και πέραν του ωραρίου λειτουργίας, για την αντιμετώπιση του καθημερινού όγκου εργασιών. Επιπροσθέτως, η στελέχωση της υπηρεσίας όπως προβλέπονται από το Ν. 4346/2015 με το διορισμό τριών δικαστικών υπαλλήλων κατόπιν διαγωνισμού, δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα, αφού ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Τέλος δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ειδικού τμήματος, όπως προβλέπονταν από το ίδιο Νόμο, για την αντιμετώπιση των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ζητούμε την άμεση  κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με οποιονδήποτε εφικτό τρόπο και θεωρούμε σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης κάλυψης των κενών, απολύτως αναγκαία, την απόσπαση στην υπηρεσία τουλάχιστον δύο δικαστικών υπαλλήλων από άλλες δικαστικές υπηρεσίες της  περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αυτό απαραίτητο», καταλήγει η επιστολή.

Σημειώνεται ότι το Ειρηνοδικείο συνεδριάζει καθημερινά, ενώ κάθε Δευτέρα και Τετάρτη οι συνεδριάσεις αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε εβδομαδιαία βάση συζητούνται περίπου 100 υποθέσεις, οπότε θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών τουλάχιστον για να συζητηθούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν, χωρίς φυσικά αναβολές και χωρίς να προστεθούν νέες…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το