Τοπικά

Εκδόσεις για τη ναυτική παράδοση του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας

book-diary-box
Εκδήλωση για την παρουσίαση των εκδόσεων με θέμα τη ναυτική παράδοση του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, 2ος όροφος).
Πρόκειται για εκδόσεις που κυκλοφόρησαν εντός του Ιανουαρίου από τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την Εκδοτική Δημητριάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων του θεματικού έτους με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας». Η κασετίνα περιλαμβάνει συγκεκριμένα: α) ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας, β) ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Η εκδήλωση στις 2 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Προέδρου του φορέα πολιτισμού Μαγνήτων Κιβωτός και Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και παρουσίαση των εκδόσεων από τους ομιλητές: α) Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών η οποία θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας, β) Κώστα Α. Δαμιανίδη, Αρχιτέκτονα, Δρ Ιστορίας της Ναυπηγικής που θα αναπτύξει το ζήτημα των ποντοπόρων πλοίων και των παραδοσιακών σκαφών στην ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και γ) Νίκο Ρηγινό, ιδιοκτήτη του Αη Γιαννιώτικου πλοίου «Φανερωμένη» που θα μιλήσει για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ειδικότερα ο νέος καπετάνιος του ιστορικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1945 και ήταν από τα τελευταία περάματα που ναυπηγήθηκαν επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία θα μας μιλήσει για το πως ανακατασκευάστηκε το πλοίο σε όλα του τα στάδια από το Μάρτιο του 1987 έως το Απρίλιο του 2000. Την παρουσίαση συντονίζει ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσιος Βαλασσάς, γνώστης της τοπικής ιστορίας και της αγροτικής παράδοσης στο Πήλιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το