Τοπικά

Εκδήλωση στον Βόλο για τον παιδικό καρκίνο: Χαρίζουν ζωή οι δότες μυελού των οστών

Η σπουδαιότητα της αύξησης ων εθελοντών δοτών μυελού των οστών τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου και διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς…»
Η κ. Μαρία Κώστογλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη προσέλκυσης, εξήγησε ότι η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι απλή, καθώς δίνει ένα δείγμα με δύο μπατονέτες. Μάλιστα κατέρριψε τον μύθο ότι η διαδικασία έχει σχέση με τη σπονδυλική στήλη. «Το σημείο όπου παράγεται το υλικό που χρειαζόμαστε είναι στα πλατιά οστά της λεκάνης και η διαδικασία της δωρεάς είναι κυρίως από τη φλέβα, όπως σε μία αιμοδοσία».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστοποιημένοι εθελοντές πραγματοποίησαν δειγματοληψία για όσους επιθυμούν να γίνουν δότες μυελού των οστών. Όπως εξήγησε η κ. Κώστογλου, αυτός που ενδιαφέρεται να γίνει δότης συμπληρώνει μια αίτηση με τα στοιχεία του, το δείγμα που θα ληφθεί αποστέλλεται σε εργαστήριο, καταγράφονται τα στοιχεία ανώνυμα σε μια βάση για την Ελλάδα και σε μία παγκόσμια «δεξαμενή» και περιμένει να βρεθεί συμβατότητα για να βοηθήσει κάποιον ασθενή, ο οποίος δεν έχει βρει τον δότη στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στα αδέρφια του.
Όπως τόνισε, το ποσοστό αυτών των ασθενών φτάνει το 70%. «Είναι μεγάλη τύχη να υπάρχει ο δότης. Το μήνυμά μας είναι να περιμένει ο δότης τον ασθενή που ίσως να είναι κάποια στιγμή συμβατός μαζί του, παρά να έχει την αγωνία ο ασθενής. Γιατί δεν έχει χρόνο. Έχει μία ασθένεια και όσο περνάει ο χρόνος μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά. Είναι θέμα επιβίωσης».
Από τη Σκιάθο η Παναγιώτα Φιλαρέτου, πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκος Χαλκιάς ένας ήρωας για πολλούς…» τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να ενισχυθεί ένα από τα βασικότερα όπλα κατά του παιδικού καρκίνου και κατά του καρκίνου γενικότερα, τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. «Μπορεί κάποιος να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ενός συνανθρώπου του» πρόσθεσε.
Η δράση του Συλλόγου έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά τον θάνατο του 12χρονου Νίκου Χαλκιά από τη Σκιάθο. «Από την πρώτη ημέρα έχουμε πάρει πολλή αγάπη, ο κόσμος στηρίζει τον Σύλλογο και μεγαλώνει. Στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι σημαίνει παιδικός καρκίνος και από τη στιγμή που θα ενημερωθεί, είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσουν. Γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη» η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Bασιλική Βατάλη επισήμανε ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί και σε αυτό χρειαζόμαστε όλοι. «Με την εξέλιξη της επιστήμης πάει όλο και καλύτερα, επιτυγχάνονται πολύ υψηλά ποσοστά ίασης. Ταυτόχρονα προσδοκούμε περισσότερα και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής μέχρι να έρθει η ίαση».
Ο Σύλλογος βρίσκεται στα παιδοογκολογικά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθάει με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, αλλά και υλική υποστήριξη, καθώς υπάρχουν οικογένειες που μπορεί να χρειαστούν οικονομική ενίσχυση, αφού πολύ συχνά οι γονείς αναγκάζονται να αφήσουν τις δουλειές τους για να βρίσκονται κοντά στο παιδί τους. Τόνισε επίσης πως η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι απλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το