Τοπικά

Εκδήλωση στην Αθήνα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

Στην κατάμεστη αίθουσα OLYMPIA του ξενοδοχείου Divani Caravel Hotel, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου το δίτομο έργο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα» και προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια». Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ήταν παρών και μάλιστα, κατά την αποχώρησή του, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα στήριξης δράσεων όπως αυτή του Συνεταιρισμού, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προλογίζει το ιστορικό λεύκωμα.
Στον χώρο αναπτύχθηκε επίσης έκθεση ζωγραφικών έργων και σκίτσων του Κώστα Κομνηνού, που κοσμούν τους δύο τόμους και ο Συνεταιρισμός πρόσφερε γεύσεις από Π.Ο.Π. μήλα Zαγοράς και από το βραβευμένο για την ανώτερη γεύση του πετιμέζι από Π.Ο.Π. φυρίκια Πηλίου στο κοινό, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και με τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.


Την έκδοση υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΔΠΘ και ο Διονύσης Βαλασσάς, επί 34 χρόνια διευθυντής του Συνεταιρισμου και αποτελεί έργο μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που εργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα των 1126 σελίδων. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν είναι: Πολίτης Αντώνης, Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συγγραφείς και την ομάδα που τους πλαισίωσε, στην πολύπλευρη τεκμηρίωση όλων των στοιχείων και πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκδοση. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης. Το ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, με κείμενα – έρευνα Αλέξανδρου Καπανιάρη, κατέπληξε το κοινό με τα εξαιρετικά πλάνα από την Πηλιορείτικη γη και τα προϊόντα της, που επιμελήθηκε ο Τάσος Νικολάου ως διευθυντής φωτογραφίας. Την μουσική για την ταινία συνέθεσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και οι συνθέσεις του αποτελούν το συνολικό μουσικό έργο του Συνεταιρισμού EUPHORIA. O Αντώνης Πολίτης καθοδηγούμενος από την επεξεργασία όλου του ιστορικού αρχείου των πρακτικών του Συνεταιρισμού για το δίτομο λεύκωμα, επιμελήθηκε τις προφορικές μαρτυρίες. Η Αθανασία Ξαφάρα ήταν υπεύθυνη για το μοντάζ και η αφήγηση είναι από τον Γιάννη Καπουρνιώτη και Δημήτρη Δακτυλά.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου αποτελούμενο από την πολιτική ηγεσία, συνεργάτες του Συνεταιρισμού αλλά και φίλους, όπως και Ζαγοριανούς που ζουν στην Αθήνα. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, τον Προέδρο της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας Συμεών Μπαλλής τον Πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας η Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης, την Πρόεδρο της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκπροσώπησε ο Βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΚΚΕ ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νικόλαος Μωραΐτης και παρούσα ήταν και η Υφυπουργός Οικονομικών, πρώην εργαζόμενη στον Συνεταιρισμό, Αικατερίνη Παπανάτσιου. Παρών στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης που είναι και μέλος του Συνεταιρισμού επί δεκαετίες. Όλοι οι προαναφερόμενοι απηύθυναν χαιρετισμό, με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τους σχεδιασμούς του Συνεταιρισμού για επέκταση ψυκτικών εγκαταστάσεων, αγορά υπερσύγχρονου διαλογητηρίου και ίδρυση μουσείου μήλου και αχλαδιού που θα αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για την συνεταιριστική οργάνωση και την αγροτική επιχειρηματικότητα. Το κοινό ενημερώθηκε επίσης ότι επόμενοι στόχοι του Συνεταιρισμού είναι η ένταξη στον διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η ολοκλήρωση του ψηφιακού αρχείου της Οργάνωσης το οποίο στόχος είναι να αποτελέσει προσβάσιμο εργαλείο για την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.


Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιότατος Οικονόμος π. Χρήστος Μανωλάς, εφημέριος στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κασαπίδης Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ντίτορας, Συντονιστής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ο Θανάσης Δημάκης, Γενικός Γραμματέας της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, ο Μάρκος Μπόλαρης, πρώην Αν. Υπουργός και Υφυπουργός, ο Απόστολος Παπατόλιας, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας, η Έλενα Αντωνοπούλου πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μαγνησία και κόρη του Βουλευτή Ι.Αντωνόπουλου που στήριξε ιδιαίτερα τον Συνεταιρισμό κατά τη δεκαετία του 1980 αλλά και ο Στέφανος Κούτρας, Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το περιεχόμενο του δίτομου πονήματος ανέλυσαν διεξοδικά η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας και η Μαρία Γκασούκα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε σθεναρά τη συγκεκριμένη δράση, που ήταν ενταγμένη στο συνολικότερο επιστημονικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του Συνεταιρισμού, το 2016. Με ιδιαίτερη περηφάνια για την πορεία της Οργάνωσης, υποδέχθηκε μαζί με τους συνεργάτες του Συνεταιρισμού, τους προσκεκλημένους. Σημαντικό για τη διοίκηση της αιωνόβιας Οργάνωσης είναι ότι το συνολικό έργο που κυκλοφορεί ενιαίο, οι δύο τόμοι και η ταινία, αναδεικνύουν τους κόπους και τις θυσίες των αγροτών της Ζαγοράς και των δύο διπλανών χωριών Πουρίου και Μακρυράχης, στο παρελθόν αλλά και σήμερα και ταυτόχρονα αποτελούν δίδαγμα συνεταιριστικής δραστηριότητας για τις επόμενες γενιές.


Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνης Λάσκος, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία των δράσεων και όλους όσους στήριξαν τους σχεδιασμούς της Οργάνωσης με τη παρουσία τους. Μάλιστα υπερασπιζόμενος τη μεγάλη συνεταιριστική παράδοση που επικρατεί στην περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του:

Το «συνεταιρίζεσθαι» αποτελεί διακριτή ιδεολογία, πέραν από κομματικές προτιμήσεις, από πολιτικές αντιλήψεις, από το μορφωτικό επίπεδο και από την οικονομική θέση των μελών. Η συνεταιριστική δραστηριότητα αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης. Προσομοιάζει συνεπώς, τηρουμένων των  αναλογιών, με την ίδια τη Δημοκρατία μας που αποτελεί το κοινό σπίτι όλων μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το