Πολιτισμός

Εκδήλωση για τοπικές γυναικείες φορεσιές στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» διοργανώνει σήμερα Σάββατο 10 Μαρτίου 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, εκδήλωση, με ομιλίες και παρουσίαση «Γυναικείων Παραδοσιακών Ενδυμασιών».
Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τοπικές Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και διαμένουν στη Μαγνησία.

Θα διοργανωθούν δύο εκδηλώσεις. Η αναφερόμενη θα είναι η πρώτη και εστιάζεται στις φορεσιές των χερσαίων περιοχών, ενώ η επόμενη με τις Νησιώτικες Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Σκιάθο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».
Όσοι παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές ή πιστά αντίγραφα μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας με πενιχρά μέσα.
Δημιουργούσαν μοτίβα και σχέδια, με κοσμικά και θρησκευτικά σύμβολα, που τελικά εμφάνιζαν πανέμορφες κεντητικές συνθέσεις. Τα κεντήματα που τις στολίζουν έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία στην τεχνική και στα σχέδια, όπου αντικατοπτρίζονται οι ιδιαιτερότητες των περιοχών και του τρόπου ζωής.

Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και προέδρου του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκλεκτοί συμπολίτες και συμπολίτισσες θα παρουσιάσουν τις τοπικές φορεσιές.
Την Παραδοσιακή Φορεσιά της περιοχής Αλμυρού θα παρουσιάσει ο Κώστας Γκουντάρας, των παραλίων της Μικράς Ασίας η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, τη βλάχικη φορεσιά η Αθηνά Καπουράνη, της Καππαδοκίας ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, την ποντιακή η Τζένη Παναγιωτίδου, της Ανατολικής Ρωμυλίας η Γεωργία Μποντού-Τοκαλή και τη σαρακατσάνικη φορεσιά ο Αθανάσιος Τακμάκης.
Την εκδήλωση θα κλείσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η Κατερίνα Γκανέτσα, υπεύθυνη του Γυναικείου Χορευτικού Συγκροτήματος της Ι.Μ.Δ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το