Τοπικά

Εκδήλωση για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού από την “Μαγνήτων Κιβωτός”

Την ανάγκη ανάπτυξης στο λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να συνεχιστεί η ιστορική παράδοσή του, επισήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση για την ψυχική ανθεκτικότητα και πολυπολιτισμικότητα στη Ναυτιλία που διοργάνωσε ο φορέας Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» με τη συνεργασία πανεπιστημίων και φορέων που ασχολούνται με την εκπαίδευση στα ζητήματα της ναυτιλίας.
Ο Ισίδωρος Παχουνδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος Ναυτιλιακών Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για τις δυνατότητες ανάπτυξης στο λιμάνι του Βόλου, έφερε το παράδειγμα της Σύρου, όπου μετά από μία παρατεταμένη παρακμή, ήρθαν επενδύσεις στο λιμάνι και αναπτύχθηκε σημαντικά. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει ξανά ναυπηγοεπισκευαστικός και ναυπηγικός κόμβος.
Ο κ. Παχουνδάκης τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού στην πόλη του Βόλου θα διαδραματίσει η θέληση της τοπικής κοινωνίας στο να το καταστήσει ξανά διεθνές κέντρο.

«Την απόφαση για το λιμάνι πρέπει να την πάρει η ίδια η κοινωνία. Ότι θέλει να αλλάξει. Πρέπει να το θελήσει η κοινωνία όμως, η οποία εκφράζεται μέσω των κοινωνικών φορέων, μέσω της πανεπιστημιακής κοινότητας, των δημοτικών αρχών και στη συνέχεια έρχεται η πολιτική βούληση.

Στη σημασία του ναυτιλιακού τομέα αναφέρθηκε ο κ. Στράτος Σπύρου, επικεφαλής των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στα ναυτιλιακά και executive director του Ινστιτούτου Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών
«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι ένας από τους δύο που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τομέας που να μπορεί να υποστηρίξει άτομα με φιλοδοξίες σε διεθνές επίπεδο.
Όπως εξήγησε, οι παραπάνω τομείς απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές ή αναταραχές.
Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη ίδρυση και λειτουργία Ναυτικής Ακαδημίας στη Μαγνησία ο κ. Σπύρου τόνισε πως, όταν σε ένα μέρος αναπτύσσεται η ναυτοσύνη δημιουργείται cluster, δηλαδή ενώνονται πολλές επιχειρήσεις, πολλοί άνθρωποι και πολλά συμφέροντα σε έναν χώρο. «Έτσι έχουμε και ναυτική εκπαίδευση, ενώ από το λιμάνι θα αξιοποιηθούν και οι παραναυτιλιακές επιχειρήσεις. Δημιουργείται ένας πλούτος και συσσωρεύεται σε ένα μέρος».
Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για το λιμάνι του Βόλου. «Και η εκδήλωση είναι ένα βήμα προκειμένου να υπάρξει έναυσμα συζήτησης. Να ανάψει μια σπίθα για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του Βόλου και των υπευθύνων είτε είναι επενδυτές, κυβέρνηση είτε είναι τοπικοί παράγοντες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μεγαλείο από 12χρονο αγόρι: Περπατούσε 12 ώρες για να μαζέψει χρήματα για νοσοκομείο Παίδων

Σε μία συγκινητική κίνηση προχώρησε ένα εννιάχρονο αγόρι που ολοκλήρωσε μια «μεταμεσονύκτια διαδρομή» στο κέντρο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Συνελήφθη ξανά ο ψευδοεπίσκοπος – «Καταράστηκε», αφόρισε και καλούσε πολίτες να ασκήσουν βία

Στη σύλληψη ενός άνδρα που εμφανίζει εαυτόν ως Επίσκοπο προχώρησαν οι Αρχές στο Αίγιο, μετά…

24 Δεκεμβρίου 2023

Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν από τους δήμους να περιορίσουν τα πυροτεχνήματα: Χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται

Ανοιχτή επιστολή προς τους Δήμους απέστειλε η πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία, ζητώντας τον περιορισμό…

24 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος στην περιπέτεια των 100 Ελλήνων στη Βουδαπέστη – Πέταξαν για Αθήνα μετά από 21 ώρες

Αίσιο τέλος, μετά από 21 ώρες, είχε η περιπέτεια των 100 Ελλήνων στη Βουδαπέστη καθώς οι ταξιδιώτες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Banksy: Υπό κράτηση ο άνδρας που συνελήφθη για κλοπή του νέου έργου του

Στη σύλληψη ενός άντρα που θεωρείται ύποπτος για την κλοπή του νέου έργου τέχνης του…

24 Δεκεμβρίου 2023

Η «AI-Everything» οδηγεί στην ανεργία;

  Του Γ. Καπουρνιώτη «ΑΙ Everything» - Τεχνητή Νοημοσύνη στα Πάντα. Αυτός ήταν ο τίτλος…

24 Δεκεμβρίου 2023