Τοπικά

Εκατοντάδες Βολιώτες στις «μαύρες λίστες» του ΙΚΑ για χρέη παρά τη δικαστική τους δικαίωση

Στο χάος της γραφειοκρατίας χωρίς κανείς να τους δίνει την παραμικρή εξήγηση ή κατεύθυνση για τη διαγραφή τους από τις «μαύρες λίστες» , βρίσκονται δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν «αντιμέτωποι» με το ΙΚΑ. Μέλη εταιρειών που αποδείχθηκε ότι κακώς παραπέμφθηκαν, δεν μπορούν να διαγραφούν από τις μαύρες λίστες παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Για το ΙΚΑ φέρονται να οφείλουν υπέρογκα ποσά.
Απάντηση στο ερώτημα «πώς θα γίνει η διαγραφή μετά τις αθωωτικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων» δεν δίνει κανείς μέσα στο ίδρυμα του Βόλου.
Ο καταλογισμός του ΙΚΑ υπέρογκων ποσών προς πολίτες μπορεί να κρίθηκε «άκυρος» από την ποινική δικαιοσύνη, αλλά στις υπηρεσίες του Βόλου αδυνατούν να δώσουν εξηγήσεις για το πώς οι πολίτες θα προχωρήσουν σε άρση των διαδικασιών που προκάλεσαν το «μπλοκάρισμα» των τραπεζικών λογαριασμών τους.
«Για το ΙΚΑ, ακόμη και με αμετάκλητη δικαστική απόφαση είναι οφειλέτης». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι υπάλληλοι στους πολίτες που έσπευσαν με τις δικαστικές αποφάσεις στα χέρια να ζητήσουν λήξη της ομηρίας τους. Στο ερώτημα ωστόσο για το πώς θα πάψει ένας «οφειλέτης» να συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του ΙΚΑ, απάντηση δεν δίνει κανείς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου υπάλληλοι δήλωναν άγνοια και αρχικά άρνηση να παραλάβουν τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς …δεν γνώριζαν πώς να τις αξιολογήσουν.
Όταν, τελικά, αποφασίστηκε να τις παραλάβουν υπήρξε υπάλληλος που σε μια πρώτη αντίδραση αρνήθηκε να εκδώσει πρωτόκολλο παραλαβής.
Ατέρμονες οι εξηγήσεις των ταλαιπωρημένων πολιτών που δεν λαμβάνουν απάντηση για τις διαδικασίες που πρέπει να κινήσουν ώστε να δώσουν ένα τέλος στην ομηρία τους και φτάνουν στα όρια της απελπισίας. «Δεν γνωρίζουμε να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε» είναι στην ουσία η απάντηση που δίνεται.
«Γνωρίζουμε πως απαιτούνται διαδικασίες για να πάψει κανείς να συμπεριλαμβάνεται στις καταστάσεις οφειλετών, αλλά οφείλουν να τις γνωρίζουν και να μας τις πουν. Σε μια εποχή που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκτεθειμένοι στο ΙΚΑ – ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία – είτε εκούσια είτε ακούσια, δεν είναι δυνατόν διοικητικοί υπάλληλοι να απαντούν με ένα «δεν ξέρω». Εάν δεν ξέρουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών να κατευθύνουν τους πολίτες, , ποιος θα πρέπει να ξέρει», ανέφερε αγανακτισμένος πολίτης.
Μετά από χρόνιες δικαστικές περιπέτειες και απαλλακτικές δικαστικές αποφάσεις, εργαζόμενοι και επαγγελματίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Έχοντας στην κατοχή τους έναν «προστατευόμενο» ακατάσχετο λογαριασμό δεν μπορούν να κινήσουν κεφάλαια, εάν το ΙΚΑ δεν δώσει το «πράσινο φως».
Οι «όμηροι» του ΙΚΑ αδυνατούν και θα συνεχίσουν για καιρό ακόμα να αδυνατούν, να κάνουν ακόμη και τις πιο απλές τραπεζικές κινήσεις. Θα κινούνται οριακά σε λογαριασμούς που έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετοι» και αφορούν μόνο το ποσό των 1000 ευρώ.
ΚΑΤ. ΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το