Τοπικά

Τρεις στους δέκα υπερχρεωμένους ζητούν νέα ρύθμιση- Δανειολήπτες στο Βόλο που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη αδυνατούν να καταβάλλουν τη δόση

Επτά στους δέκα υπερχρεωμένοι δανειολήπτες του Βόλου κατάφεραν και εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη πετυχαίνοντας έτσι «κούρεμα» του δανείου τους μέσω της μείωσης του ποσού που δίνουν για τη μηνιαία δόση προς την τράπεζα. Ωστόσο ένα 30-40% αδυνατεί να καταβάλλει ακόμη και τα 50-100 ευρώ τον μήνα που πέτυχε από την πρώτη ρύθμιση για τη μηνιαία του δόση και γι’ αυτό ζητεί να ενταχθεί σε νέα ρύθμιση.
Χιλιάδες δανειολήπτες στη Μαγνησία μέσα στην αγωνία να πληρώσουν τη μηνιαία δόση για το δάνειο που έλαβαν προ κρίσης δυσκολεύονται να αποπληρώσουν επειδή είτε το εισόδημά τους πετσοκόπηκε είτε επειδή έχασαν την εργασία τους.
Ο Νόμος Κατσέλη που ισχύει από το 2010, έδωσε «ανάσα» σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αγωνιούσαν, αν θα χάσουν το σπίτι τους, ωστόσο μια ρύθμιση δεν τους εξασφαλίζει πάντοτε από τους κινδύνους των κακών οικονομικών συνθηκών.
Το ενδιαφέρον για υποβολή αίτησης, προκειμένου ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη υπάρχει, αν και, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέξανδρος Κουτσελίνης, «υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των αιτήσεων το τελευταίο διάστημα. Ο νόμος είναι σε ισχύ εδώ και περίπου επτά χρόνια, οπότε οι περισσότεροι που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, έχουν ήδη ενταχθεί. Επίσης πλέον οι προϋποθέσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές, ενώ και οι αποφάσεις των δικαστών τείνουν να γίνονται πιο αυστηρές».
Πώς διαμορφώνεται, όμως, η εικόνα με τους δανειολήπτες που θέλουν να μπουν σε μια ρύθμιση; Η νομική σύμβουλος και γενική γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αντωνία Παλάσκα επισήμανε πως επτά στους δέκα δανειολήπτες που κάνουν αίτηση για να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, τελικά πετυχαίνουν τν στόχο τους. Και μπορεί η διαγραφή ενός ολόκληρου δανείου να εντάσσεται σε ελάχιστες περιπτώσεις, ωστόσο είναι πολλές οι φορές που γίνεται «κούρεμα», δηλαδή να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης. Μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το ποσό μιας δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το «κούρεμα».
Και οι περιπτώσεις ποικίλλουν. Μπορεί κάποιος που χρωστούσε στην τράπεζα 100.000 ευρώ, να βλέπει μείωση του δανείου του στις 25.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνει 50-100 ευρώ τον μήνα για 20 χρόνια.
Βέβαια, όπως πρόσθεσε η κ. Παλάσκα, επειδή οι οικονομικές συνθήκες μέσα στην κρίση μεταβάλλονται, όπως να μείνει ο δανειολήπτης άνεργος, ή να μειωθεί ο μισθός, η σύνταξή του, υπάρχει ένα ποσοστό 30-40% των ήδη ενταγμένων στη ρύθμιση, που δεν μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν το μηνιαίο ποσό που αποφάσισε το Δικαστήριο.
Έτσι προχωρούν στις επόμενες ενέργειες, για να πετύχουν ένα ακόμη πιο χαμηλό χρηματικό ποσό.
Το 60-70% των περιπτώσεων οφειλετών που είναι στον Νόμο Κατσέλη, έχουν πάρει κατά το παρελθόν κάποιο στεγαστικό δάνειο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το