Κατηγορίες: Τοπικά

Εκατό μόνιμους καθηγητές χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας “Θ”

Πάνω από 100 καθηγητές χρειάζονται τα 18 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ομαλό τρόπο και να προσφέρουν τις γνώσεις στους φοιτητές βάσει των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα πάνω από 100 είναι και τα κενά σε διοικητικό προσωπικό.

Μάλιστα η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προκηρύξει 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ της χώρας λειτουργεί θετικά, καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκτιμά ότι θα μπορέσει να λάβει 20-25 θέσεις μελών ΔΕΠ. Επίσης η αρμόδια υφυπουργός κ. Αναγνωστοπούλου έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει πρόσληψη ακόμη 500 μελών ΔΕΠ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επομένως θα αυξηθούν και οι θέσεις των μελών ΔΕΠ στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.

Στερεύει η δεξαμενή με προσωπικό τόσο σε καθηγητές, όσο και στη διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα 18 Τμήματα που ανήκουν στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα αναζητούν εναγωνίως προσωπικό. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια διορίστηκαν κάποιοι καθηγητές από προκήρυξη προ πενταετίας, αλλά έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, ώστε οι ανάγκες αυξήθηκαν πάλι και έχουν τροποποιηθεί. Γι’ αυτό και η αναμενόμενη προκήρυξη των 500 θέσεων έρχεται την κατάλληλη χρονικά στιγμή.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προστέθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια δύο νέα Τμήματα, της Λαμίας, που ουσιαστικά ήταν «γυμνά» από διδακτικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή πανελλαδικά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές στα ΑΕΙ και υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που ζητούν και καθηγητές για να διδάξουν εθελοντικά.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος τόνισε πως για να λειτουργήσει επαρκώς ένα πανεπιστημιακό τμήμα χρειάζεται γύρω στα 20-25 μέλη ΔΕΠ. Αρκετά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν διαθέτουν αυτόν τον αριθμό. Θα έλεγα πως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 καθηγητές για να καλύψουν ανάγκες. Συγχρόνως ελλείψεις παρουσιάζονται και στους εργαζόμενους, όπως στο διοικητικό προσωπικό, όπου συνολικά πρέπει να καλυφτούν περίπου 100 κενές θέσεις. Δηλαδή συνολικά το ίδρυμα έχει ανάγκη από ενίσχυση περίπου 200 ατόμων».

Οι συνταξιοδοτήσεις των καθηγητών είναι ο μεγάλος «βρόχος» που θα δημιουργήσει σε λίγα χρόνια μεγάλο πρόβλημα στο ίδρυμα. Αυτή τη στιγμή τα μέλη ΔΕΠ αγγίζουν τα 400, αλλά σε πέντε χρόνια θα έχουν μειωθεί στα 320.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, «μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να έχει συνταξιοδοτηθεί το 20% του σημερινού αριθμού των μελών ΔΕΠ και αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που θα προκύψει και κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανανέωση του πληθυσμού των διδασκόντων.

Προς το παρόν η μόνη λύση για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών που έχουν τα τμήματα, ακούσει το όνομα «συμβασιούχος». Βέβαια το υπουργείο Παιδείας έχει σταματήσει εδώ και καιρό να στέλνει πιστώσεις για τους συμβασιούχους και για αυτό το λόγο η χρηματοδότηση για την πρόσληψη των καθηγητών καλύπτεται από την Επιτροπή Ερευνών. Σε κάθε εξάμηνο προσλαμβάνονται περίπου 500 συμβασιούχοι για να διδάξουν μαθήματα, τα οποία είναι «ορφανά» από μόνιμους καθηγητές.

Βέβαια πλέον υπάρχει και η προοπτική της προκήρυξης 500 θέσεων μελών ΔΕΠ. Όπως εξήγησε ο κ. Πετράκος «αναμένεται η πρόσληψη 500 μονίμων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ. Εμείς ελπίζουμε να λάβουμε περίπου 25-30 μέλη ΔΕΠ, ενώ σε νέα προκήρυξη άλλων 500 θέσεων μελών ΔΕΠ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πιστεύουμε ότι θα λάβουμε άλλους 25-30 μόνιμους διδάσκοντες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από αστυνομικούς για βρέφος δύο μηνών που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

«Γέφυρα ζωής» για τη μεταφορά βρέφους στο νοσοκομείο έστησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρομπότ της Tesla επιτέθηκε σε εργαζόμενο: Τον άρπαξε με τα μεταλλικά του νύχια και τον τραυμάτισε

Ένας μηχανικός λογισμικού της Tesla υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ρομπότ που…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ανησυχία από τους ειδικούς: Έξαρση των ιώσεων την Πρωτοχρονιά – «Μην πάτε σε γιορτινές συγκεντρώσεις με συμπτώματα»

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τα οποία…

27 Δεκεμβρίου 2023

Αποκαλύφθηκε άγαλμα της Σακίρα στη γενέτειρα της – Φτάνει τα 6,5 μέτρα και ζυγίζει 6 τόνους

Με μία ανάρτησή της στο Instagram η Σακίρα αποκάλυψε ότι τοποθετήθηκε στη γενέτειρά της την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσία και Ιράν θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές τα δικά τους νομίσματα αντί για δολάρια

Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος χρόνου για το νέο AppleWatch – Εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ

Τέλος χρόνου για το νέο Apple Watch, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε…

27 Δεκεμβρίου 2023