Πολιτισμός

Ειρήνη Μαλάμου: Τα «κρυφά» θύματα της γερμανικής Κατοχής

 

Πέντε ημέρες έπειτα από την πρώτη παρουσίαση του «Χρησμού της κουκουβάγιας – Άστε ντούε» (Εκδόσεις Λιβάνη) στη Χώρα Σκοπέλου, η Ειρήνη Μαλάμου θα μιλήσει απόψε στις 20.30 για το καινούργιο μυθιστόρημά της και στο Νέο Κλήμα, κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου. Η Σκοπελίτισσα στην καταγωγή συγγραφέας, η οποία το καλοκαίρι του 2021 πραγματοποίησε εντυπωσιακό ντεμπούτο στον λογοτεχνικό στίβο με το «Μαύρο νυφικό», εδώ και λίγες εβδομάδες απολαμβάνει την κυκλοφορία του δεύτερου κατά σειρά βιβλίου της, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Η πλοκή του «Χρησμού της κουκουβάγιας» περιστρέφεται γύρω από την ερωτική σχέση μίας ανήλικης Αρβανίτισσας με έναν Γερμανό εκτελεστή στα χρόνια της Κατοχής και καταλήγει στη γέννηση ενός παιδιού που στιγματίστηκε ως… εξώγαμο του πολέμου. Η συγγραφέας καταπιάστηκε με μία… σκοτεινή πτυχή της νεότερης Ιστορίας μας και κυρίως άγνωστη στους περισσότερους. Δεν ήταν λίγα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην πατρίδα μας έχοντας πατέρα έναν Γερμανό στρατιώτη και πέρα από την κοινωνική κατακραυγή, βρέθηκαν στο περιθώριο πληρώνοντας το γεγονός πως στις φλέβες τους κυλούσε το αίμα του κατακτητή. Ήταν τα λεγόμενα «παιδιά της Βέρμαχτ», τα «κρυφά» θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συχνά κανείς δεν μνημονεύει, όταν αναφέρεται στα δεινά που υπέστη η Ελλάδα από τα χιτλερικά στρατεύματα.
Το παραπάνω, δεν είναι το μόνο στοιχείο που κάνει θελκτικό το ανάγνωσμα. «Το βιβλίο καλύπτει μία μακρά χρονική περίοδο: Από την εμφύλια διαμάχη του Εθνικού Διχασμού και την Αθήνα της λεγόμενης «Μπελ Επόκ» στα χρόνια του Μεσοπολέμου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της η συγγραφέας, η οποία έριξε φως και στην κοινότητα των Αρβανιτών της Αττικής. Δεν είναι τυχαίο ότι στον τίτλο συμπεριλήφθηκε μία από τις πιο γνωστές αρβανίτικες εκφράσεις, το «Άστε ντούε», που μεταφράζεται «Με το έτσι θέλω», ενώ η Χασιά (σημερινή Φυλή) όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αρβανιτοχώρια στο λεκανοπέδιο. «Προηγήθηκε εντατική έρευνα, για να εξασφαλιστεί η ιστορική ακρίβεια στην αφήγηση. Μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται σωρεία ιστορικών πηγών, ενώ πραγματοποίησα επίσης σημαντική έρευνα για τους Αρβανίτες», ανέφερε σε άλλο σημείο της τελευταίας συνέντευξής της για τον «Χρησμό της κουκουβάγιας».
Όσον αφορά στο βιογραφικό της Ειρήνης Μαλάμου, γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από τη Γλώσσα Σκοπέλου. Μέχρι πριν από δέκα χρόνια εργαζόταν ως προγραμματίστρια σε ελληνικές και πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά τότε αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και την ανατροφή των τριών παιδιών που απέκτησε με τον σύζυγό της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το