Τοπικά

Εικονική επίσκεψη στο τούνελ του CERN – Ξεχωριστή εκδήλωση χθες στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Μια μοναδική εμπειρία είχαν χθες οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι μέσω της τεχνολογίας πραγματοποίησαν εικονική επίσκεψη στο μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου αυτή τη στιγμή, το CERN, όπου γνώρισαν τις επιστημονικές εξελίξεις και προσπάθειες για την ανακάλυψη του σύμπαντος.
Η φυσικός Τσίρου Ανδρομάχη, μόνιμο μέλος του CERN, κατέβηκε στο τούνελ του μεγάλου επιταχυντή Ανδρονίων (LHC), κοντά στα 150 μέτρα κάτω από το έδαφος της Γης, και ξενάγησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε ένα από τα τέσσερα πειράματα στο CMS.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής και η διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου δήλωσε πως «σκοπός της σύνδεσης ήταν οι μαθητές να μάθουν και να δουν ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στο παγκόσμιο στερέωμα, να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία, πώς γίνεται δηλαδή να κάνεις μάθημα-ξενάγηση από απόσταση με τηλεδιάσκεψη, καθώς και να δώσει ερεθίσματα στους μαθητές να ασχοληθούν με αυτές τις επιστήμες και να είναι οι αυριανοί νέοι επιστήμονες».
Στο Γυμνάσιο παρευρέθηκαν και μίλησαν στους μαθητές για το CERN, πριν την τηλεδιάσκεψη, η καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ κ. Κουρκουμέλη Χριστίνα.
Η κ. Κουρκουμέλη ασχολείται με την έρευνα στις υψηλές ενέργειες δηλαδή την έρευνα που γίνεται στο CERN και προωθεί την εκλαΐκευση της επιστήμης με στόχο να μπει η έρευνα του CERN στα σχολεία.

Η ίδια και ο συνεργάτης της κ. Βουράκης έκαναν σε μία ομάδα μαθητών ένα εργαστήριο/άσκηση στους Η/Υ του σχολείου, τα Masterclasses, όπου πήραν πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα όπως τα φέρνουν οι ίδιοι οι ερευνητές και τα επεξεργάστηκαν οι μαθητές με τη βοήθειά τους.
Η κ. Κουρκουμέλη ανέφερε πως οι μαθητές ενθουσιάζονται ιδιαίτερα από όσα μαθαίνουν για το CERN. Μάλιστα οι μαθητές της περιφέρειας δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αναφερόμενη στη χθεσινή δράση στο 9ο Γυμνάσιο η καθηγήτρια κ. Κουρκουμέλη είπε πως «οι μαθητές είδαν κομμάτι του επιταχυντή και ολόκληρο τον ανιχνευτή. Το πείραμα του CERN γιόρτασε τα 25 του χρόνια από τη στιγμή που άρχισε να σχεδιαστεί και λαμβάνει δεδομένα εδώ και δέκα χρόνια. Μάλιστα με την αναβάθμιση του επιταχυντή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί πάλι το 2020 θα έχει να μας δώσει δεδομένα για άλλα 25 χρόνια».
Από την πλευρά του ο ερευνητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Στ. Βουράκης επισήμανε πως «το πείραμα του CERN έχει να αποκαλύψει στα επόμενα χρόνια και άλλες πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το