Τοπικά

Είχε ζητήσει 3.500 εισακτέους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντί για 5.138 που ανακοινώθηκαν

Γύρω στους 3.500, ακόμη δηλαδή λιγότερους από αυτούς που τελικά διέθεσε το υπουργείο Παιδείας, είχε ζητήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες πως πανελλαδικά θα εισαχθούν 9.000 λιγότεροι πρωτοετείς σε σχέση με πέρυσι. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι εισακτέοι θα ανέλθουν στους 5.138, δηλαδή πεντακόσιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι που είχαν ξεπεράσει τους 5.600.
Εντούτοις το Πανεπιστήμιο είχε ζητήσει λίγους μήνες πριν 1.500 λιγότερους εισακτέους.
Η πρυτανική αρχή κάνει λόγο για μια πιο ορθολογική διαχείριση στον αριθμό των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Γιάννης Θεοδωράκης δήλωσε πως η μείωση στους εισακτέους είναι σημαντική, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και πιο ορθολογική, καθώς θα γίνει εφικτή η ακόμη καλύτερη υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο ίδιος ανέφερε πως πριν το υπουργείο ανακοινώσει τον τελικό αριθμό εισακτέων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προτείνει στο υπουργείο να ανέλθουν οι εισακτέοι στους 3.500 και όχι στους 5.138. Βέβαια για ακόμη μια φορά το υπουργείο δεν άκουσε τις προτάσεις των ΑΕΙ και καθόρισε τον δικό του αριθμό εισακτέων.
Υπάρχουν τμήματα στο Πανεπιστήμιο που δέχονται πολύ πάνω από 200 εισακτέους, αριθμός πολύ μεγάλος, αν αναλογιστούμε τις προβληματικές υποδομές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λάρισα θα δεχτεί 300 εισακτέους, το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία 300 εισακτέους, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 280 εισακτέους.
Εκτός, όμως, από τις υποδομές υπάρχει και το ζήτημα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, αν και φαίνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση.
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως οι μόνιμοι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανήλθαν στους 700, μάλιστα τα τελευταία χρόνια προσλήφθηκαν 100 άτομα. Εκτός, όμως, από τα 700 μέλη ΔΕΠ, υπάρχουν και οι 150 διδάσκοντες που ανήκουν στην κατηγορία των ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, καθώς και οι συμβασιούχοι.
Οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 θα ανέλθουν στους 5.138, αλλά το ερώτημα είναι, πόσοι τελικά θα καταφέρουν να εισέλθουν, αφού λειτουργεί και η ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Πέρυσι σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη υπήρξαν 900 φοιτητές που τελικά δεν εγγράφηκαν στα Τμήματα του τοπικού ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Φέτος τμήματα που δεν μπόρεσαν να λάβουν πολλούς φοιτητές, επειδή έβαλαν τον μικρότερο συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, φέτος τον αύξησαν, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι θέσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Εξάλλου η κάλυψη των θέσεων στα Τμήματα για τους πρωτοετείς φοιτητές έχει και μια ξεχωριστή διάσταση στην τοπική οικονομία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το