Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή η έκθεση “Terra In – Cognita” στο Μουσείο Τσαλαπάτα 

Το παλαιό εργοστάσιο Τσαλαπάτα, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τη σύλληψη και την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και για τους έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Η «γη», το «χώμα», ο «πηλός», ο φυσικός ανθρώπινος ρυθμός και οι αξίες του γίνονται οδηγός του θεατή σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Με αφετηρία τα ρήγματα της σχέσης με τη γη και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον δημιουργείται η αρχική διάσπαση που οδηγεί στον κατακερματισμό και τις αλλοιώσεις της ταυτότητας. Και ο παλμογράφος του πολιτισμού, η τέχνη, καταγράφει αδιάλειπτα τους κραδασμούς της νέας, κάθε φορά, τάξης πραγμάτων καθώς η τεχνολογία αποκτά τον πρώτο λόγο κι η ομορφιά πια αφορά το τεχνητό.

Μέσα απ’ αυτήν τη διαδρομή τρία σημεία –σταθμοί αποτελούν τους πυλώνες της έκθεσης:
▪Η σχέση με τη γη, σε περιβαλλοντικό, διανοητικό, καλλιτεχνικό και υπαρξιακό ή μεταφυσικό επίπεδο.
▪Η σχέση με την περιφέρεια μετά την απομάκρυνση απ’ αυτήν εξαιτίας της «αστικής μετανάστευσης».
▪Η σχέση με τη μαζική παραγωγή και την κατανάλωση και ο τρόπος που συνδέονται ή όχι με τις πραγματικές υλικές ανάγκες και τις πνευματικές και ηθικές αξίες.

Οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν, με ρηξικέλευθο τρόπο προβληματισμούς και αισθήματα που γεννιούνται σ΄αυτό το σύνθετο πλαίσιο προτείνοντας και περιγράφοντας εκδοχές, διεξόδους και αδιέξοδα για μια πορεία που συνεχίζεται στο μέλλον
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης..
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης και Ειδική Γραμματέας της AICA – HELLAS, Φαίη Τζανετουλάκου.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, συνέκδοση των δύο φορέων (ΠΙΟΠ-AICA).

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου-31 Δεκεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15 Οκτωβρίου), 10:00-17:00 (από 16 Οκτωβρίου).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλ.: 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr
piopnews

Φωτό: έργο του Παντελή Λαζαρίδη στην έκθεση “Terra In – Cognita”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το