Τοπικά

Ευτράπελα από ελέγχους ΣΔΟΕ – Σκιαθίτισσα πήρε αγκαλιά το φορολογικό βιβλίο… “Θ”

Πήρε αγκαλιά τα φορολογικά βιβλία της επιχείρησης όταν είδε τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και προφασίστηκε πως ήταν το προσωπικό της ημερολόγιο… Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε κατάστημα της Σκιάθου, όταν εμφανίστηκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο. Η κόρη του καταστηματάρχη φέρεται να προέβαλε σθεναρή αντίσταση και παίρνοντας τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης στα χέρια της, δήλωσε στους φοροελεγκτές πως είναι το προσωπικό της ημερολόγιο…

Μάρτυρες κωμικοτραγικών καταστάσεων γίνονται οι ελεγκτές της Εφορίας και του ΣΔΟΕ πολλές φορές στη διάρκεια των ελέγχων που κάνουν στα φορολογικά στοιχεία επιχειρήσεων. Όπως η υπόθεση με πρωταγωνίστρια Σκιαθίτισσα, που πέρυσι τον Αύγουστο προέβαλε αντίσταση στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας που επιχείρησαν να ελέγξουν την επιχείρηση του πατέρα της. Η υπόθεση θα φθάσει μάλιστα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου πρόκειται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, με κατηγορούμενη μια Σκιαθίτισσα, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για αντίσταση και υπεξαγωγή. Δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας επιχείρησαν να ελέγξουν την επιχείρηση του πατέρα της κατηγορουμένης στο νησί του Παπαδιαμάντη. Ζήτησαν μάλιστα να λάβουν τα βιβλία προς έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με τη δικογραφία, η κόρη του επιχειρηματία, «προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος της επιχείρησης, προέβαλε σθεναρή αντίσταση, φωνασκώντας δυνατά και παίρνοντας στην αγκαλιά της βιβλίο της επιχείρησης, προφασιζόμενη ότι πρόκειται για προσωπικό ημερολόγιο, προκειμένου να εξαναγκάσει τα ως άνω όργανα, να παραλείψουν την ανωτέρω νόμιμη ενέργειά τους, δηλ. τον φορολογικό έλεγχο της επιχείρησης, πράγμα το οποίο εν μέρει πέτυχε».
Στη δικογραφία αναφέρεται ακόμη ότι «υπεξήγαγε έγγραφα, των οποίων δεν είναι κυρία και τα απέκρυψε, με σκοπό να βλάψει άλλον. Συγκεκριμένα αφαίρεσε και κράτησε έγγραφα που ανήκουν στην εταιρεία του πατέρα της και δη ένα βιβλίο που μακρόθεν φαινόταν να έχει εγγραφές, αφορώσες στην επιχείρηση, με σκοπό να τα κρύψει, ώστε να μην καταστούν αντικείμενο του φορολογικού ελέγχου που έκανε η ΕΓΣΔΟΕ Λαμίας στην ανωτέρω επιχείρηση, με σκοπό να βλάψει το Δημόσιο από τη μη προσήκουσα εκτέλεση του ελέγχου».

Νέα δήλωση ΦΠΑ
Νέο έντυπο ισχύει για δηλώσεις ΦΠΑ, που αφορούν πράξεις, που πραγματοποιούνται από 1.7.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, για όλους τους υποκείμενους, που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ανεξαρτήτως εάν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού, απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή είναι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Το παλαιό έντυπο συνεχίζει να ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται έως και 30.6.2016. Εκ του λόγου αυτού οι πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.6.2016 έως και 30.6.2016 και υπάγονται λόγω της μεταβολής των συντελεστών ΦΠΑ στον συντελεστή ΦΠΑ είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) ή δεκαεπτά τοις εκατό (17%), που δεν αναγράφεται ωστόσο στο έντυπο, καταχωρούνται ως εξής σε αυτό:
α) Η φορολογητέα αξία καταχωρείται στους κωδικούς «303» και «306» αντίστοιχα.
β) Ο φόρος που αναλογεί στην ανωτέρω φορολογητέα αξία, υπολογιζόμενος με συντελεστή είκοσι τρία (23%) ή δεκαέξι τοις εκατό (16%) καταχωρείται στους κωδικούς «333» και «336» αντίστοιχα και η διαφορά του φόρου μεταξύ των δύο συντελεστών, ήτοι είκοσι τρία (23%) και είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%), καθώς και μεταξύ δεκαέξι (16%) και δεκαεπτά τοις εκατό (17%), καταχωρείται στον κωδικό «422» του εντύπου «Λοιπά αφαιρούμενα ποσά».
Ο ανωτέρω τρόπος συμπλήρωσης του εντύπου εφαρμόζεται για τους υποκείμενους που υποχρεούνται, σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος για τη φορολογική περίοδο του Ιουνίου 2016, σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος για το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2016, καθώς και για υποκείμενους που πραγματοποιούν παύση εργασιών.
Εξάλλου με την ΠΟΛ.1093/2016 δίδονται οδηγίες συμπλήρωσης της νέας δήλωσης Φ.Π.Α. (έκδοση 2016).
Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής ΦΠΑ «23%» αντικαταστάθηκε με τον συντελεστή «24%» και ο συντελεστής ΦΠΑ «16%» αντικαταστάθηκε με τον συντελεστή «17%», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν.4389/2016 (ΦΕΚ Α’ 94/27.5.2016). Διευκρινίσεις παρασχέθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1061/24.5.2016.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σχετικά με την κοπή δέντρων στον Κραυσίδωνα

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σχετικά με την κοπή δέντρων στον Κραυσίδωνα αναφέρει: Ο Περιφερειάρχης κ.…

1 Φεβρουαρίου 2024

Δύο νίκες και μία ήττα για τον Γ.Σ. Βόλου στο βόλεϊ

Δύο νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός για τις ομάδες βόλεϊ του Γ.Σ. Βόλου…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση φορέων και πολιτών για την κοπή των πλατάνων

Εκπρόσωποι φορέων και πολιτών προσυπογράφουν κείμενο κάνοντας λόγο για εγκληματική κοπή των πλατάνων κι όπως…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του και την εγκατέλειψε στο πεζοδρόμιο

Μια 30χρονη influencer στη Βραζιλία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και έπειτα εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο από τον…

1 Φεβρουαρίου 2024

Σπουδαίο “διπλό” της Αργούς στο Φάιναλ 4 Νεανίδων

Στη δεύτερη αγωνιστική του Φάιναλ 4 Νεανίδων της ΕΣΠΕΚΕΛ η Αργώ πανηγύρισε σπουδαία εκτός έδρας…

1 Φεβρουαρίου 2024

Πρώτες στη Μαγνησία οι Νεάνιδες του Ολυμπιακού

Σε επίπεδο Νεανίδων ο Ολυμπιακός βρίσκεται στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας, όπως έδειξε με…

1 Φεβρουαρίου 2024