Τοπικά

Ανακοίνωση φορέων και πολιτών για την κοπή των πλατάνων

Εκπρόσωποι φορέων και πολιτών προσυπογράφουν κείμενο κάνοντας λόγο για εγκληματική κοπή των πλατάνων κι όπως αναφέρουν:
Ούτε νόμιμη ούτε αντιπλημμυρική!
Φαίνεται ότι τελικά η κοπή των πλατάνων στον Κραυσίδωνα και στα άλλα ρέματα της Μαγνησίας προβληματίζει την Περιφέρεια και η επιμονή μας στη διερεύνηση της ουσίας του έργου, αλλά και της νομιμότητας της ακολουθούμενης διαδικασίας, ενοχλεί.
Για αυτό, αν και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δηλώνει ότι«αυτή και οι Υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύει, ασκούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών», ούτε στα ερωτήματα που υποβάλλαμε στις 19.01.2024 απαντάει, αλλά ούτε και στο ουσιώδες ζητούμενο απαντάει: στο πώς και με ποιου υπεύθυνου εποπτεία θα κοπούν όλα τα πλατάνια στον Κραυσίδωνα και σε όλα τα ρέματα του Νοτίου Πηλίου. Αντιθέτως, από την πρόσφατη ανακοίνωσή της γίνεται επιτέλους και δημοσίως παραδεκτό ότι«ο επίμαχος καθαρισμός του βαθιάς κοίτης του χειμάρρου “Κραυσίδωνα” από τα δένδρα» θα γίνει«ώστε να είναι δυνατή η είσοδος, κίνηση και εργασία των χωματουργικών μηχανημάτων» και όχι γιατί αυτά εμποδίζουν τη ροή του νερού, όπως μας έλεγαν μέχρι πρόσφατα.
Για αυτό και, ενώ επικαλούμαστε διαρκώς το νόμιμο δικαίωμά μας στην ενημέρωση βάσει του άρθρου 3 του ν.4964/2022 στο πλαίσιο της Οδηγίας 2011/93/ΕΕ-άρθρο 2, που αναφέρει ότι η διοίκηση έχει υποχρέωση να θέσει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου τις πληροφορίες που αιτιάται, είκοσι (20) ημέρες από το αίτημά μας δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί δεν υπάρχει καμία απόφαση περιβαλλοντικής Αρχής για το έργο και Έκθεση Τεκμηρίωσης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για να εγκριθεί η εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όπως δεν έχουμε και περαιτέρω ενημέρωση για τα «ευρήματα» από τη «νομική» έρευνα της Περιφέρειας, πέραν της χθεσινής – εντελώς προσβλητικής και επέχουσας θέση «ραπίσματος» – δήλωσης του Περιφερειάρχη ότι«Θα είμαστε απολύτως σύννομοι. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι σύννομα και δεν προστατεύουν το περιβάλλον, τα δικαστήρια είναι στη διάθεσή τους». Εμείς να του επισημάνουμε ότι παλεύουμε και για τη νομιμότητα και για τη σωστή αντιπλημμυρική και περιβαλλοντική προστασία, όπως την προτείνουν όλοι οι επιστήμονες. Και ότι αν δεν αντιδρούσαμε ως τώρα, τίποτα δεν θα γινόταν σύννομα, πράγμα που αποδεικνύεται από τις συνεχείς αντιφάσεις στις οποίες πέφτει η Περιφέρεια προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να νομιμοποιήσει διαδικασίες που ξεκίνησαν πρόχειρα και ανορθόδοξα. Θα εκτιμούσαμε μια ισχυρή πολιτική απόφαση διακοπής των έργων, αναγνώρισης των λαθών της προηγούμενης διοίκησης και έναρξης μιας νέας διαδικασίας ορθής, νόμιμης και με μελέτη για το σύνολο των έργων, όμως φαίνεται πως αυτή δεν υπάρχει.
Στη δικαιολογία ότι οι εργασίες «εκτελούνται κατόπιν αδείας από το Δασαρχείο» και στην επιμονή τους να «ξεφορτωθούν» τα πλατάνια απαντάμε με ένα απόσπασμα από τις Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις δασαρχείων της χώρας:«ο πλάτανος είναι δασοπονικό είδος με σπουδαία δασονομική σημασία …………………….εχει κοινωφελείς επιπτώσεις που είναι έκδηλες και άμεσα χρήσιμες αφού έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει πλήρως τις κοίτες των χειμάρρων και τις αμμοχαλικώδεις προσχώσεις τους τις οποίες προστατεύει και αξιοποιεί μοναδικά, στερεώνει τις κοίτες τους, αντέχει στις κρούσεις και συγκρατεί τα φερτά υλικά,…………………………..συνεπως η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται με φρόνηση και να είναι προσαρμοσμένη στην αξίωση πλήρους αξιοποίησης των πολλών ωφελειών του οι οποίες αφορούν όλο το βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον μας».
Να παραθέσουμε, επίσης, εδώ αποσπάσματα από παλιότερο άρθρο* σε εφημερίδα των Τρικάλων του κ. Θανάση Τσιάρα, Περιφερειακού Συμβούλου και Εντεταλμένου Συμβούλου Τεχνικών έργων του Δημήτρη Κουρέτα, σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων:
«Κατά τον καθαρισμό ποταμών, συνήθως γίνονται εργασίες που αλλάζουν την υδραυλική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να χρειάζεται άδεια περιβαλλοντικής παρέμβασης υποκατηγορίας Α1 βάσει του Ν. 4258/2014 εφόσον γίνονται εργασίες στα πρανή των ποταμών και εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή. Αυτό όμως σημαίνει μεταβολή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της διατομής της κοίτης των ποταμών, επομένως αποτελούν εργασίες διευθέτησης της κοίτης και απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικού φαινομένου, αφού έχουμε επέμβαση στην υδραυλική συμπεριφορά του ποταμού. Επίσης οι εργασίες άρσης προσχώσεων, απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…… Η κοπή και η απομάκρυνση δένδρων και βλάστησης, θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία του οικοσυστήματος……..Έτσι οι εργασίες, τόσο στον πυθμένα του ποταμού, όσο και στα πρανή, είτε πρόκειται για εκσκαφή, είτε πρόκειται για επίχωση, είτε για αποψίλωση της βλάστησης, επιφέρουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις………….Οι κυριότερες είναι: αύξησή της ταχύτητας του νερού λόγω έλλειψης φυσικής βλάστησης που θα ανέκοπτε την ταχύτητα του νερού και επομένως θα μείωνε την πιθανότητα πλημμυρικων φαινομένων………..Είναι μύθος ότι τα ποτάμια και τα ρέματα πλημμυρίζουν επειδή δεν καθαρίζονται».
Κλείνουν τα μάτια σε αυτά τα οφέλη, εθελοτυφλούν και για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκληθούν. Το κρίμα στο λαιμό τους! Εμείς διατηρούμε σταθερά τις επιφυλάξεις μας για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και κυρίως για δικαίωμα αποζημίωσης λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος εξ αιτίας μη σύννομων ενεργειών της Διοίκησης.
Τέλος, ΖΗΤΑΜΕ την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις προτροπές του Δημάρχου να μας χαστουκίζουν! Ακούει ο Εισαγγελέας; Γιατί ο κ.Περιφερειάρχης το άκουσε και περιμένουμε να το καταγγείλει ο ίδιος στον Εισαγγελέα ,αλλιώς η σιωπή ειναι συνενοχή
*https://trikkipress.gr/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8/
Με τιμή,
Στάθης Χαλαστάρας, Επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα
Βασιλική Νάκου, Δασοπόνος, Πράσινοι
Παναγιώτης Κολώνιας, Πράσινοι
Έλενα Δημητρίου, Νομικός
Φαίη Τζανετουλάκου, Ενεργοί Πολίτες
Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον
Στέλιος Λημνιός, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Κώστας Μανωλίδης , Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας.
Κατερινα Μιχαλοπουλου Πολιτες Λεχωνιων
Παντελης Μαστρογιαννης Πρασινη αριστερα

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δύο νίκες και μία ήττα για τον Γ.Σ. Βόλου στο βόλεϊ

Δύο νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός για τις ομάδες βόλεϊ του Γ.Σ. Βόλου…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του και την εγκατέλειψε στο πεζοδρόμιο

Μια 30χρονη influencer στη Βραζιλία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και έπειτα εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο από τον…

1 Φεβρουαρίου 2024

Σπουδαίο “διπλό” της Αργούς στο Φάιναλ 4 Νεανίδων

Στη δεύτερη αγωνιστική του Φάιναλ 4 Νεανίδων της ΕΣΠΕΚΕΛ η Αργώ πανηγύρισε σπουδαία εκτός έδρας…

1 Φεβρουαρίου 2024

Πρώτες στη Μαγνησία οι Νεάνιδες του Ολυμπιακού

Σε επίπεδο Νεανίδων ο Ολυμπιακός βρίσκεται στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας, όπως έδειξε με…

1 Φεβρουαρίου 2024

Την καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου», ανακοίνωσε ο Βρούτσης

Στην καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως πανελλήνιας «Ημέρας Φιλάθλου» προχωρά το Υπουργείο Αθλητισμού με αφορμή…

1 Φεβρουαρίου 2024

Εξασφάλισαν τον τίτλο στη Θεσσαλία οι Γυναίκες του Ολυμπιακού

Μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος γυναικών, ο Ολυμπιακός Βόλου «σφράγισε» και τυπικά τον…

1 Φεβρουαρίου 2024