Οικονομία

Εφορία: Έρχονται διαγραφές οφειλών

Αλλαγή του θεσµικού πλαισίου προκειµένου να γίνουν διαγραφές οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων.
Μιλώντας χθες σε φορολογική ηµερίδα, ο κ. Γ. Πιτσιλής είπε ότι από το σύνολο των 104 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές των φυσικών και νοµικών προσώπων προς την εφορία, µόλις τα 18 δισεκατοµµύρια ευρώ δεν είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή είναι ουσιαστικά εισπράξιµα. Τα υπόλοιπα 86 δισεκατοµµύρια αφορούν οφειλές φορολογουµένων οι οποίοι είναι ουσιαστικά πτωχευµένοι ή ακόµη και νεκροί.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θεσµικό πλαίσιο για τις διαγραφές οφειλών προκειµένου να µην εµφανίζονται σε αυτές απαιτήσεις του Δηµοσίου, όπως για παράδειγµα από την Πειραϊκή Πατραϊκή. «Αν κάποιος έχει παλιά χρέη, να τα περιορίσουµε µε θεσµική διαφάνεια σε αυτά που πιθανότατα µπορούν να εισπραχθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι λύσεις που µπορούν να εξεταστούν προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαµβάνουν τον περιορισµό της οφειλής στο ύψος της περιουσίας του οφειλέτη. Για παράδειγµα, αν µια επιχείρηση έχει οφειλή ύψους ενός εκατοµµυρίου ευρώ αλλά η συνολική της περιουσία και αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα µπορούσε να γίνει διαγραφή 800.000 ευρώ. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στο παρελθόν υπέρ της διαγραφής φορολογικών οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης έχει ταχθεί και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ∆ηµήτρης Λιάκος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το