Οικονομία

Εφάπαξ τριών ταχυτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους

efapax

Σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναμένεται να χωριστούν περί τους 28.000 εργαζόμενους που κατέθεσαν αίτηση εντός του 2014 για εφάπαξ.

Το ύψος του εφάπαξ θα υπολογιστεί με βάση έναν μαθηματικό τύπου που όμως δεν έχει καθοριστεί. Παράλληλα, προβλέπονται μειώσεις στα χρήματα που θα πάρουν από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εντός του 2015, για την πλειοψηφία των δικαιούχων θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ.

Συγκεκριμένα:

Α) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 θα πάρουν το βοήθημα χωρίς μείωση. Υπολογίζεται ότι θα το λάβουν ως το τέλος του Μαρτίου του 2015, με μέση παροχή στα 29.000 ευρώ.

Β) Για δημόσιους υπαλλήλους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως και το Δεκέμβριο του 2013 εξετάζεται ειδική διάταξη για να περιοριστούν οι μειώσεις. Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι έχει ήδη σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συντελεστές δεκαεξαμήνου (από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2014), κάτι που θα περιορίσει τις μειώσεις. Οι αιτήσεις τους αναμένεται να εξεταστούν από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

Γ) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις αρχές του 2014 και μετά. Πρόκειται για περίπου 20.000 άτομα, που δεν ξέρουν τι εφάπαξ θα πάρουν και πότε θα το λάβουν. Εκτιμάται ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει μετά από τον Ιούνιο του 2015 και ότι θα καθιερωθεί νέος τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι βασικές παράμετροι.

πηγή www.fortunegreece.com

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το