Τοπικά

Έδωσε 700 ευρώ για ΙΧ το 2015 κι ακόμη περιμένει να το πάρει… Θύμα απάτης μέσω διαδικτύου έπεσε Βολιώτης

Είχε βρει ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο μέσω γνωστής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο ένας Βολιώτης έμπορος οχημάτων και ήρθε σε επικοινωνία με τον κάτοχό του, προκειμένου να το αγοράσει. Συνεννοήθηκε μαζί του, του έστειλε την προκαταβολή των 700 ευρώ, αλλά αυτοκίνητο δεν έχει πάρει εδώ και δυόμισι χρόνια στα χέρια του…
Ο λόγος για έναν 55χρονο Βολιώτη ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων, που φαίνεται πως έπεσε θύμα απάτης από δύο Έλληνες, που χθες καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με ποινές φυλάκισης 8 μηνών ο καθένας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απάτη από κοινού.
Κατηγορούμενοι ήταν ένας άντρας και μια γυναίκα από την Πελοπόννησο (ο άντρας εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης) και στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ο Βολιώτης έμπορος είχε βρει σε γνωστή ιστοσελίδα πωλήσεων αυτοκινήτων, ένα πετρελαιοκίνητο όχημα, μοντέλο του 2003, «Όπελ Κόρσα», που πωλούταν προς 1.700 ευρώ. Τηλεφώνησε στον κάτοχό του, κάποιο κύριο Κώστα, όπως ανέφερε χθες στο δικαστήριο, ο οποίος και του έδωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο έπρεπε να καταβάλει 700 ευρώ ως προκαταβολή.
Πηγαίνοντας ο Βολιώτης έμπορος στην τράπεζα να καταβάλει το ποσό, βρήκε «ουρά» και τότε απευθύνθηκε σε άλλη τράπεζα του Βόλου, να εξυπηρετηθεί. Τηλεφώνησε ωστόσο στον κ. Κώστα, για να του προτείνει λογαριασμό σ’ εκείνη την τράπεζα κι εκείνος του πρότεινε τον λογαριασμό της νύφης του… Ο Βολιώτης κατέθεσε τα 700 ευρώ στον δεύτερο λογαριασμό και φυσικά περίμενε να παραλάβει το πετρελαιοκίνητο όχημα, αλλά ακόμη περιμένει… Κατάγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και άρχισε έρευνα, που κατέληξε στον εντοπισμό των δύο υπόπτων, εναντίον των οποίων και ασκήθηκαν διώξεις για απάτη.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του άνδρα κατηγορούμενου υποστήριξε στο δικαστήριο, ότι ο πελάτης του δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση και καμία σχέση με τη συναλλαγή, ενώ ο τραπεζικός λογαριασμός που βρέθηκε στο όνομά του έχει κλείσει.

Έτσι μας κλέβουν μέσω διαδικτύου

Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Χαλκιάς, αστυνομικός υποδιευθυντής, ο κυρίαρχος τρόπος δράσης, που απασχολεί πολύ και τακτικά τις αρχές είναι ο «man in the middle» (ενδιάμεσος).
«Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας εδώ στην Ελλάδα και συνεργάζεται με επιχειρηματία από το εξωτερικό κάνοντας εισαγωγές προϊόντων. Κάποιοι απατεώνες καταφέρνουν να παρεισφρήσουν στο δίκτυο των υπολογιστών της ελληνικής εταιρείας και να παρακολουθούν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού πλέον οι εταιρείες επικοινωνούν μέσω email», περιγράφει ο κ. Χαλκιάς. «Κάποια στιγμή, αφού παρακολουθούν, στέλνουν μήνυμα στον επιχειρηματία και αναφέρουν ότι έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο καταθέτουν χρήματα για τα εισαγόμενα προϊόντα. Ο επιχειρηματίας συνήθως δεν προλαβαίνει να αντιληφθεί (τι γίνεται), καταθέτει χρήματα και πολύ απλά τα χρήματα χάνονται», εξηγεί.
Μια δεύτερη διαδεδομένη πρακτική απάτης προς μεμονωμένους χρήστες είναι οι διαγωνισμοί που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει ο αστυνομικός υποδιευθυντής. Δίνεις τον αριθμό του κινητού και αυτομάτως εγγράφεσαι σε υπηρεσία υψηλής χρέωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το