Οικονομία

Αιχμές Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε για το προσωρινό Grexit

soible

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα, σχετικά με την πρότασή του η Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε έχει πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα “διάλειμμα” πέντε χρόνων από την ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, όμως ο Γκάμπριελ απέρριψε την ιδέα, σε μία ένδειξη πως αυξάνεται η ένταση στο εσωτερικό του συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

“Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σοφό να γίνει αυτή η πρόταση ως μία γερμανική πρόταση”, είπε ο Γκάμπριελ, που είναι επίσης αντικαγκελάριος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε στο ZDF και θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε πως ο Σόιμπλε, μέλος των συντηρητικών της Μέρκελ, ενόχλησε το SPD, τον μικρότερο εταίρο στον συνασπισμό.

“Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, ιδιαίτερα αφού γνώριζε ότι εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες είμαστε προετοιμασμένοι να μιλήσουμε για το [ενδεχόμενο] η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μόνο στην περίπτωση που το θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες”, είπε ο Γκάμπριελ.

Αν και ο Σόιμπλε έχει πει πως η πρόταση είχε συμφωνηθεί με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο ηγέτης του SPD Γκάμπριελ είπε πως έμαθε για τις λεπτομέρειες της πρότασης μόνο αφού είχε διαρρεύσει κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Γκάμπριελ είπε ακόμη πως ο Σόιμπλε βρίσκεται σε “τεράστια σύγκρουση” με τη Μέρκελ, που έχει πει πως μία προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα λειτουργούσε.

Ο Σόιμπλε δήλωσε σε μία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Spiegel πως εκείνος και η καγκελάριος βρίσκονται “στο ίδιο μονοπάτι”, αν και δεν έχουν πάντοτε τις ίδιες απόψεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το