Τοπικά

Δυσβάσταχτοι οι λογαριασμοί ρεύματος – Σε απόγνωση οι αγρότες με ποτιστικές καλλιέργειες

 

Σε απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία που έχουν ποτιστικές καλλιέργειες και χρησιμοποιούν γεωτρήσεις, καθώς βλέπουν στους λογαριασμούς ρεύματος ποσά από 700 έως και 1.500 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν. «Αν για ελάχιστα ποτίσματα τον Απρίλιο καλούμαστε να καταβάλουμε 800 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα κληθούμε να πληρώσουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, που τα ποτίσματα σε σιτάρια και βαμβάκια θα πολλαπλασιαστούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Πάντζιος. Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα αναμένεται πως θα επανέλθει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα από τον Ιούλιο.

Με δεδομένο ότι η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη οι αγρότες τον Απρίλιο έθεσαν σε πολλές περιπτώσεις τις γεωτρήσεις σε λειτουργία, προκειμένου να ποτίσουν τα χωράφια τους. «Έχουμε αρχίσει να ποτίζουμε διστακτικά σιτάρια και βαμβάκια, καθώς η τιμή στο αγροτικό ρεύμα είναι άπιαστη. Λάβαμε τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου με έκπτωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει και τα 800 ευρώ. Συζητάμε μεταξύ μας για να βγάλουμε άκρη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζουμε τι πληρώνουμε έτσι όπως είναι διαμορφωμένοι οι λογαριασμοί» επισημαίνει ο κ. Πάντζιος.
Ο ίδιος προσθέτει πως «ακόμη δεν έχουν αρχίσει για τα καλά τα ποτίσματα, κάτι που θα κορυφωθεί τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πρόκειται για ακραία πράγματα, όταν για κάθε γεώτρηση η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει τα 1.500 ευρώ. Κανείς αρμόδιος δεν μας εξηγεί τι ακριβώς μας χρεώνουν. Είμαστε απελπισμένοι, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι απλά μαζεύουν λεφτά, ενώ είχαν υποσχεθεί ότι ήδη θα είχε καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής».

Μείωση τιμής κιλοβατώρας τον Ιούλιο στο αγροτικό ρεύμα
Όπως προαναφέρθηκε, η μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα αναμένεται να γίνει από τον Ιούλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει λίγο πάνω από τα 10 ευρωλεπτά η κιλοβατώρα, έναντι των 20 λεπτών που πλήρωσαν στους τελευταίους λογαριασμούς, αλλά και των δυσβάσταχτων 30 λεπτών στα οποία κορυφώθηκε τον χειμώνα.
Μέσω των νέων παρεμβάσεων αναμένεται να απορροφηθεί έως και το 95% των αυξήσεων στα αγροτικά τιμολόγια, με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, να έχει προσδιοριστεί πως θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Σχολιάζοντας την προαναφερόμενη εξέλιξη ο κ. Πάντζιος τόνισε ότι «αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον Μάρτιο ή έστω τον Απρίλιο πριν αρχίσουν οι αγρότες να χρησιμοποιούν τις γεωτρήσεις. Ας έρθουν οι αρμόδιοι να καλλιεργήσουν με 5.000 λογαριασμό ρεύματος και να δούμε αν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα» συμπλήρωσε.

Τα λιπάσματα
Στο μεταξύ, προβληματισμένος είναι ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας και για τις αυξημένες τιμές στα λιπάσματα. «Δεν έχουμε λάβει κάποια επιστροφή χρημάτων, όπως έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει λύση στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να «ανασάνουν» οικονομικά οι αγρότες λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρέπει να γίνει κάτι στην πράξη και να μην μείνουμε στα λόγια και τις υποσχέσεις, καθώς θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε» τόνισε ο κ. Πάντζιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το