Τοπικά

Δυσαναπλήρωτες οι χαμένες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία “Θ”

Ζητείται-Υπάλληλος

Σε αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού στη Μαγνησία, αλλά και των αντίστοιχων θέσεων στη βιομηχανία, εξελίσσεται η πορεία της απασχόλησης.

Η κάθοδος της παραγωγής και της απασχόλησης είναι ασταμάτητη.

Οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία δεν μπορούν να υποκατασταθούν από θέσεις στις υπηρεσίες οι οποίες και – όταν δημιουργηθούν – μικρότερα εισοδήματα «γεννούν» και μικρότερο συνολικό πλούτο για την περιοχή.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας είναι αποκαλυπτικά, ενώ από το Εργατικό Κέντρο επισημαίνεται ότι μαζί με τον χειμώνα θα έρθει νέο κύμα απολύσεων, καθώς οι εργοδότες θα εκμεταλλευτούν το νέο Νόμο για τα εργασιακά. Οι προσλήψεις που καταγράφονται από το σύστημα στις Σποράδες δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν «κλίμα», καθώς πρόκειται για προσωρινές εποχικές θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις είναι οι εξαγωγικές εταιρείες στη ΒΙΠΕ και προτείνουν θέσεις που σχετίζονται με την προώθηση των προϊόντων τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 δηλώθηκαν για τη χερσαία Μαγνησία 13.012 προσλήψεις, αλλά χάθηκαν 12.783 θέσεις εργασίας.

«Οικειοθελώς αποχώρησαν» 6.005 άτομα, καταγγέλθηκαν 2.675 συμβάσεις αορίστου χρόνου και δεν ανανεώθηκαν 4.103 συμβάσεις ορισμένου χρόνου,

Στις Σποράδες για το πρώτο εξάμηνο του 2016 έγιναν 4.842 προσλήψεις και χάθηκαν 732 θέσεις εργασίας.

Το βασικό πρόβλημα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, είναι πως έχουμε να κάνουμε με θέσεις εργασίας, οι οποίες χάνονται και αναπληρώνονται σε μικρά ποσοστά με εποχικές συμβάσεις.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε πραγματικά ανθρώπινα δράματα, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε εργασίες που είχαν άμεση σχέση με τη «γραμμή παραγωγής», έχουν καταδικαστεί στον καιάδα της μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και το σύστημα Εργάνη, τον Ιούνιο στη χερσαία Μαγνησία δηλώθηκαν 2.950 προσλήψεις.

Επίσης, δηλώθηκαν 1.666 προσλήψεις στις Βόρειες Σποράδες. Την ίδια ωστόσο περίοδο χάθηκαν στη χερσαία Μαγνησία 2.931 θέσεις εργασίας μέσα από 1.229 οικειοθελείς αποχωρήσεις, καταγγελίες σε 597 συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ δεν ανανεώθηκαν 1.105 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στις Σποράδες χάθηκαν 372 θέσεις εργασίας μέσα από 268 οικειοθελείς αποχωρήσεις, καταγγελίες σε 77 συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ 27 συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν.

Στο Νομό Μαγνησίας η κατάσταση με την ανεργία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του πρώτου εξαμήνου του 2016, είναι επίσης αποκαλυπτικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαν καταγραφεί 9.990 προσλήψεις στη χερσαία Μαγνησία, αλλά και 9.420 απολύσεις.

Στις Σποράδες δηλώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνολικά 3.945 προσλήψεις, αλλά και 521 απολύσεις.

Υπήρξαν συγκεκριμένα 301 «οικειοθελείς αποχωρήσεις», καταγγέλθηκαν 130 συμβάσεις αορίστου χρόνου και δεν ανανεώθηκαν 90 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 

Εκτός εργασίας οι ανειδίκευτοι – Ζήτηση για τους πληροφορικάριους

Εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής, στα τεχνικά επαγγέλματα, στις πωλήσεις και τις προωθήσεις προϊόντων, έχουν ζήτηση. Αντίθετα, δεν υπάρχει ζήτηση για εμποροϋπαλλήλους, καθώς ο τομέας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ενώ δεν υπάρχει ζήτηση για γραμματείς και σερβιτόρους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εργάνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανανεωθούν συμβάσεις εργασίας στο εμπόριο, στη γραμματειακή υποστήριξη, σε βοηθούς λογιστών. Φέτος καταγράφεται δυσκολία ακόμα και στις ανανεώσεις συμβάσεων σε σερβιτόρους, ενώ ζήτηση έχουν οι βοηθοί σε φαρμακεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το