Τοπικά

Δύο μαθήτριες από τον Βόλο στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου, της σύνδεσης των θεσμών με τους πολίτες και της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ευρωπαϊκή ιδέα στους νέους, που λόγω και της κρίσης κινδυνεύει να ατονήσει, επισημαίνουν δύο Βολιώτισσες μαθήτριες, οι οποίες συμμετείχαν με γραπτό κείμενο στον διαγωνισμό Euroscola και θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα ταξιδέψουν τον Φεβρουάριο.

Οι ίδιες πιστεύουν στη σημασία και την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νιώθουν Ευρωπαίοι πολίτες του μέλλοντος, ωστόσο ζητούν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, προκειμένου οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών κρατών να νιώθουν μεγαλύτερη κοινωνική, εθνική και δημοκρατική ασφάλεια.

Θεοδώρα Μήτσου

Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου Θεοδώρα Μήτσου δήλωσε πως «θα είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία να συμμετάσχω και να παρακολουθήσω τις εργασίες της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό Euroscola, γράφοντας για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του Ευρωκοινοβουλίου και τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει, γιατί πιστεύω στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ε.Ε. στηρίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκφράζοντας αξίες και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Θεωρώ πως το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες και μέσω της ψηφοφορίας να μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Το Ευρωκοινοβούλιο ως θεσμός είναι δημοκρατικός, αλλά υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης».
Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι νέοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση; «Πιστεύω πως εξαρτάται από την κάθε χώρα χωριστά. Δηλαδή σε κράτη που βρίσκονται πιο κοντά στο διοικητικό κέντρο της Ε.Ε. οι νέοι είναι πιο φιλικοί. Σε κράτη που είναι πιο μακριά και έχουν δεχθεί τις συνέπειες της κρίσης, ενδεχομένως οι νέοι να είναι πιο επιφυλακτικοί και να την θεωρούν πιο απρόσωπη. Γι’ αυτό και ζητούν να εκπροσωπεί περισσότερο τους πολίτες και να ακούγεται περισσότερο η φωνή τους.
Η ίδια επισήμανε πως η λειτουργία της Ε.Ε. στον σημερινό χάρτη της παγκοσμιοποίησης με τον έντονο ανταγωνισμό είναι αναγκαία, καθώς δύσκολα ένα κράτος μπορεί να σταθεί μόνο του. Βέβαια απαιτείται συνεργασία και καλύτερη παιδεία.

Έλενα Κουκλουμπέρη

Στόχος η ευημερία των πολιτών
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης του 8ου ΓΕΛ Βόλου Έλενα Κουκλουμπέρη ερωτηθείσα για τις αρμοδιότητες της Ε.Ε., απάντησε πως αυτές έχουν ως βασικό στόχο την προάσπιση των
συμφερόντων όλων των πολιτών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες αυτές σχετίζονται με την οικονομική πολιτική, την τελωνειακή ένωση, τη θέσπιση κανόνων ανταγωνισμού για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη νομισματική πολιτική, την κοινή εμπορική πολιτική. Εξάλλου η Ε.Ε. μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες σχετικές με το περιβάλλον, την προστασία των καταναλωτών, τις μεταφορές, την ενέργεια ή ακόμη έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αρωγός, ώστε να στηρίξει δράσεις των κρατών -μελών που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού και άλλων. Στο ερώτημα, γιατί πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα, είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε με στόχο να προσφέρει στους πολίτες την ευημερία και να αποτελέσει παράγοντα δημοκρατίας και σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τις πολλές και υφιστάμενες δυσκολίες η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο του εθνικισμού και του ρατσισμού, που στις μέρες μας έχουν κάνει ξανά αισθητή την παρουσία τους».

Τι να αλλάξει
Και τι πρέπει να αλλάξει, για να βελτιωθεί η κατάσταση; «Σίγουρα είναι αναγκαία η ενίσχυση της δημοκρατικής φυσιογνωμίας της Ένωσης. Απαραίτητη είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα και η ουσιαστικότερη επικοινωνία τους με τα θεσμικά όργανα. Η συμμετοχή των πολιτών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω εκστρατειών και του εθελοντισμού μπορούν να τους επιτρέψουν, να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων.
Οφείλουν δηλαδή να είναι ενεργοί πολίτες, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων τους, αλλά και ανάληψη των ευθυνών τους. Από την άλλη, το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη νομοθετική πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα για θέματα ύψιστου κοινωνικού ενδιαφέροντος πρέπει να θεσπιστούν νόμοι, που θα ισχύουν αυστηρά σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι επιλεκτικά σε ορισμένα, συνήθως τα πιο αδύναμα. Έτσι θα ενισχυθεί στους πολίτες όλης της Ευρώπης το αίσθημα δικαιοσύνης, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως οι νέοι αισθάνονται, ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθάει τους πολίτες στα κοινωνικά ζητήματα, γι’ αυτό και είναι ανάγκη, να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το