Τοπικά

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία από τα εργατικά σωματεία και φορείς

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία από το κέντρο του Βόλου προς το Δημαρχείο πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα σωματεία και φορείς της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Ξεχειλίζει πραγματικά η οργή των κατοίκων του Βόλου και της Μαγνησίας για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί αλλά και τους νεκρούς συνανθρώπους μας από τις πλημμύρες.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την απουσία ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Κατήγγειλαν την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής μας προκειμένου να μη διαταραχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων δεν χωράνε στη ζυγαριά του “κόστους-οφέλους” και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μείνουν θεατές στην “κανονικότητα” που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Ότι δηλαδή θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για την προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου όπου η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συναντήσει εκπροσώπους σωματείων και φορέων όντας άφαντη από το Δημαρχείο που υποτίθεται ότι αποτελεί το συντονιστικό κέντρο. Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν την μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης αλλά δια περιφοράς με ηλεκτρονική ψήφο την ώρα που η πόλη και οι κάτοικοι της αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα ερωτήματα να παραμένουν για πώς και πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές, το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση, για την ποιότητα του νερού κ.ά.

Ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όλες αυτές τις μέρες, αυτό που ακούμε στις γειτονίες, στο παλιό λιμεναρχείο, στο νέο δέλτα είναι «Που είναι το Κράτος, είναι άφαντο. Που είναι ο κρατικός μηχανισμός.»
Και όμως είναι εδώ κι είναι και πολύ ικανό όταν πρόκειται για να εξασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλοεργολάβων στις κατασκευές που τώρα περιμένουν τις νέες μπίζνες, στον τουρισμό, των επενδυτών της «πράσινη ανάπτυξης» Όταν πρόκειται να μοιράσει σε αυτούς το ζεστό χρήμα των Ταμείων ανάκαμψης, των πλεονασμάτων που βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας. Είναι εδώ και ο κρατικός μηχανισμός όταν μας παίρνουν τα σπίτια στους πλειστηριασμούς, όταν ΜΑΤ και αστυνομία φυλάνε τα εργοστάσια από τους απεργούς, όταν είναι πάντα παρών όταν πρόκειται να καταστείλουν τους αγώνες του λαού.
Αυτό το ίδιο κράτος είναι ανίκανο να προστατεύσει την ζωή μας, την υγεία μας και την περιουσία μας. Αυτός ο κρατικός μηχανισμός αρχίζει και τελειώνει στο μήνυμα του 112. Ακριβώς γιατί όλα αυτά αποτελούν περιττό κόστος που δεν χωρά στην δημοσιονομική πειθαρχία τους.
Αυτή η πολιτική που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις, και ακολουθούν κατά γράμμα οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, είναι η πολιτική που βάζει στο ζύγι «κόστους – οφέλους» τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι το «ακραίο φαινόμενο».
Για αυτό δεν υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη μελέτη για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Και έτσι, ενώ «εγκαινιάζονται» έργα, στις Άσπρες Πεταλούδες (λίγους μήνες πριν), και άλλα, αυτά κατέρρευσαν σαν από χαρτί, είτε έγιναν φράγμα με αποτέλεσμα να περάσει το νερό στο Νέο Δέλτα της Ν. Ιωνίας. Για αυτό αναγκαία έργα δεν ολοκληρώνονται! Όπως στο «Βαθύρεμα», στον Περιφερειακό, όπως αυτά στην Αγριά και στην «Παιδόπολη, στη γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα. Υπάρχει έλλειψη ελέγχου της στατικότητας γεφυρών και άλλων υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες. Κακοτεχνίες και διαρκή μπαλώματα στις αποκαταστάσεις ζημιών (βλ. Ζαγορά). Ελλιπής καθαρισμός των ρεμάτων. Ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, πεπαλαιωμένο με βουλωμένα φρεάτια. Απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες των δήμων.

Απαιτούμε:
• Άμεσο καθαρισμό απ’ τη λάσπη, τα φερτά υλικά κλπ, να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις. Εξασφάλιση της επιδημιολογικής παρατήρησης με ευθύνη του κράτους. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Ενίσχυση με προσωπικό όλων των δημόσιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση των ζημιών.
• Με ευθύνη των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων απ’ τις αποκλεισμένες περιοχές καθώς και η πρόσβαση σε δομές υγείας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας
• Αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο όλης της Μαγνησίας. Να αποκατασταθεί άμεσα η οδική σύνδεση των περιοχών στη Ζαγορά και στο Ν. Πήλιο.
• Να γίνει πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολουμένων και των λαϊκών οικογενειών.
•Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες.
• Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής. Αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων που διέρχονται κατοικημένες περιοχές.
• Έλεγχος της στατικότητας όλων των γεφυρών. Αποκατάσταση των φθορών που υπέστη από την πλημμύρα (π.χ. παράσυρση των επιχωμάτων των πρανών, κ.ά.)
• Να προσληφθεί με γρήγορες διαδικασίες το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό στους δήμους της Μαγνησίας και στη ΔΕΥΑΜΒ για την πιο γρήγορη αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών. Να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
• Να ελεγχθεί η στατικότατα και γενικότερα η κατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα, στα σχολικά κτήρια, με προτεραιότητα σ’ αυτά που ήδη παρουσίαζαν προβλήματα στο παρελθόν είτε λόγω κακοτεχνιών είτε λόγω παλαιότητας.
• Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια για τους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασίας τους ή αποχώρησαν νωρίτερα. Να μην χρεωθούν με «κανονική άδεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το