Τοπικά

Δροσερό καλοκαίρι προβλέπουν οι Αμερικανοί – Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών

 

Ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο φετινός για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr/.

Παράλληλα, τα ύψη βροχής που έπεσαν, ήταν μεγάλα. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στην οποία συμμετείχε και ο Βολιώτης μετεωρολόγος Στ. Ντάφης, τον φετινό Μάιο η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Την ίδια ώρα Αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχερό και σχετικά δροσερό καλοκαίρι τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα υπόλοιπα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Νότια και Κεντρική Ιταλία. Αντίθετα, προβλέπουν υψηλές θερμοκρασίες για τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ήταν ο ψυχρότερος μήνας για Μάιο την τελευταία 14ετία. Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3,2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου. Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010. Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011 και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο 4ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια. Ειδικότερα στον Βόλο και τη Σκόπελο η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές για τον Μάιο, ενώ το ίδιο ίσχυσε για τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Η μέγιστη θερμοκρασία στον Βόλο ήταν 27,7 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στις 25 του μήνα, ενώ η ελάχιστη 11,6 βαθμοί και καταγράφηκε στις 11 Μαΐου. Αντίστοιχα τον Απρίλιο φέτος η μέγιστη ήταν 26,2 βαθμοί και η ελάχιστη 7,8 βαθμοί Κελσίου στον Βόλο.

Πολλή βροχή
Παράλληλα ο φετινός Μάιος ήταν πολύ βροχερός στον Βόλο, όπου το ύψος βροχής μετρήθηκε στα 48,8 χιλιοστά, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 36,8 χιλιοστά. Σημειώνεται ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν επίσης πολύ βροχερός, αφού το συνολικό ύψος βροχής που καταγράφηκε στον Βόλο, έφθασε τα 72,8 χιλιοστά, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 35,8 χιλιοστά. Οι άνεμοι που επικράτησαν, ήταν οι ανατολικοί.

Δροσερό καλοκαίρι
Για ήπιο, δροσερό και αρκετά βροχερό καλοκαίρι για το σύνολο των βαλκανικών χωρών και για ισχυρά κύματα ζέστης στην Κεντρική, Βόρεια και ΒΑ Ευρώπη κάνουν λόγο οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του AccuWeather. Την πρόβλεψη των Αμερικανών μετεωρολόγων δημοσίευσε το forecastweather, αναφέροντας πως πρόκειται για την πιθανή εξέλιξη του καιρού από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο στις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που καταγράφηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2021 και στη Δυτική Ευρώπη το 2022, φέτος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία θα εμπλουτίζει με υψηλά ποσοστά υγρασίας τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη νεφώσεων, που θα περιορίζουν τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως από την άλλη θα ανεβάζει τον υδράργυρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω και της αυξημένης υγρασίας. Πιο ευνοημένη ζώνη στην Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι, θα είναι από τη Βόρεια Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία έως και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου αναμένονται συχνότερες περίοδοι βροχοπτώσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα, καταγράφοντας βροχές αρκετά πάνω από τον μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής και επισημαίνοντας ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καιρικά φαινόμενα, που θα προκαλούν ισχυρούς ανέμους και σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και μέρες με καλές καιρικές συνθήκες και καλοκαιρινές θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, αφού υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ημερών όπου θα καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου θα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο, ειδικά στα Βαλκάνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το