Τοπικά

Drone για την ΕΑΒ σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην έρευνα, σχεδίαση και κατασκευή αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο συνεργάζεται μαζί με άλλα δύο ΑΕΙ της χώρας για την παραγωγή από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) του πρώτου drone, το οποίο θα έχει ευρύτερους επιχειρησιακούς σκοπούς. Ήδη η σχετική προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί εδώ και λίγο καιρό και τα τρία Πανεπιστήμια, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης, μέσα από τις ερευνητικές τους ομάδες εργάζονται πυρετωδώς.

Από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα συμμετέχει ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γιώργος Σταμούλης, ο οποίος παράλληλα είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος ενός από τα δώδεκα ινστιτούτα, του Ερευνητικού Κέντρου «Ιάσων», που διαθέτει το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, και πιο συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων.
«Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για ελληνικό drone με πολλαπλούς ρόλους και η οποία θα δοθεί στην ΕΑΒ. Η πλατφόρμα θα είναι ένα βιομηχανικό πρωτότυπο με πλήρες μέγεθος, ένα ολοκληρωμένο ιπτάμενο drone» τόνισε ο κ. Σταμούλης.
Το ιπτάμενο drone που θα έχει μήκος από τέσσερα μέχρι δέκα μέτρα, ενώ αντίστοιχο θα είναι και το πλάτος του, θα παραχθεί από την ΕΑΒ και θα έχει πολύπλευρο ρόλο στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Ενδεικτικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε υπηρεσία και για κάθε ανάγκη του κράτους, όπως στις ένοπλες δυνάμεις, στην αστυνομία, την πυροσβεστική ή την πολιτική προστασία, ακόμα και για παραδόσεις φαρμάκων ή τροφίμων σε ειδικές περιπτώσεις.
Σημειώνεται πως η Τουρκία ήδη έχει αναπτύξει δικά της ιπτάμενα drone στο πλαίσιο και των νέων μεθόδων εναέριων πολεμικών εμπλοκών στο πολύ σύντομο μέλλον. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες χώρες, επομένως ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να προβεί σε αντίστοιχες δράσεις.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σταμούλης, «θέλουμε να παράγουμε έρευνα, τεχνογνωσία που θα είναι ελληνική, δικιά μας, και θα γνωρίζουμε μόνο εμείς, πώς θα χρησιμοποιήσουμε και θα την εξελίσσουμε συνεχώς. Τα τρία Πανεπιστήμια εργάζονται προς αυτόν τον σκοπό. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Ινστιτούτου έχει αναλάβει το κομμάτι των ηλεκτρονικών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών και ήδη δραστηριοποιούνται τέσσερις ερευνητές μαζί με εμένα».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «το drone που θα κατασκευάσουμε, θα μοιάζει με ένα μικρό αεροπλάνο που θα είναι αυτόνομο και θα διαθέτει ευρύτερες λειτουργίες. Θα είναι ένα πλήρως λειτουργικό drone, εμείς βάζουμε την επιστημονική μας γνώση και από κει και πέρα η ΕΑΒ θα δει πώς θα το αξιοποιήσει. Η συνεργασία μας με τα άλλα δύο ΑΕΙ είναι εξαιρετική».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, βάσει και των συμφωνιών που έγιναν, είναι σημαντική, γιατί οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν επαφή με τα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα, ενώ υπάρχει μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την ΕΑΒ. Η χρονική διάρκεια της προσπάθειας θα είναι κάποια έτη».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο θέλησε να ενεργοποιηθεί σε αυτό το εγχείρημα, απάντησε πως «η Ελλάδα πρέπει να αναπτύσσει δεξιότητες που οφείλει να έχει ως δικές της, να μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας κάποια πράγματα και να μην τα εισάγουμε. Το drone συνιστά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που πρέπει να αναπτύξουμε και εντάσσεται στον ευρύτερο ρόλο της πολιτικής προστασίας, όπως για τη διάσωση στη θάλασσα».
Το κόστος σχεδίασης και κατασκευής του εξαρτάται από τα υλικά, την καταγραφή των λειτουργιών, την πνευματική ιδιοκτησία, τον ρόλο που θέλει να επιτελέσει το αυτόνομο Εναέριο Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το