Ροή

Δραστικά μέτρα Πάπα κατά παιδόφιλων ιερέων

Στην πρώτη ουσιαστική κίνησή του εναντίον των ιερέων και των επισκόπων που διαπράττουν ή συγκαλύπτουν περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον παιδιών και άλλων μελών του ποιμνίου προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος εκδίδοντας σχετικό παπικό διάταγμα.

Σύμφωνα με τη βούλα του Πάπα, η «αμέλεια» από πλευράς των επισκόπων να αντιμετωπίζουν ή να αναφέρουν στην Εκκλησία περιπτώσεις κατά τις οποίες μέλος της εκκλησίας «ασκεί ή προσπαθεί να συγκαλύψει επιθετικές πράξεις, είτε σωματικής φύσεως, είτε ηθικής, είτε πνευματικής, είτε οικονομικής» είναι αρκετή για να την αποπομπή του από τη θέση του.
Με αυτόν τον τρόπο ο Ποντίφικας ασκεί πίεση στους επισκόπους να ελέγχουν καλύτερα τις πράξεις των ιερέων στις ενορίες τους και στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για να λειτουργήσει η επιτροπή-δικαστήριο εντός του Βατικανού που συστάθηκε πέρυσι με δικιά του πρωτοβουλία και η οποία ασχολείται με τη διαλεύκανση υποθέσεων που σχετίζονται με το μεγάλο σκάνδαλο της παιδοφιλίας εντός της Καθολικής Εκκλησίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος οι επίσκοποι μπορούσαν να αποπεμφθούν από τους κόλπους της Εκκλησίας, όμως μόνο εξαιτίας «σοβαρών αιτίων». Η νέα βούλα καθορίζει συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα σοβαρά αίτια. Επιπλέον δίνει την ελευθερία στον κατηγορούμενο για αμέλεια επίσκοπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Παρότι όμως ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κίνηση, στην ουσία, καθορίζοντας αυστηρά το πλαίσιο για την αποπομπή των επισκόπων, οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων και οργανώσεις θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν είναι επαρκές.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ντέιβιντ Κλόχεσι, υπεύθυνος του Δικτύου Επιζώντων Κακοποίησης από Ιερείς: «Αντί απλώς να απολύονται οι κακοί επίσκοποι ή να παραδίδονται τα αρχεία του εκάστοτε ιερέα στις Αρχές, το Βατικανό για άλλη μία φορά στήνει μια μη δοκιμασμένη, εσωτερική ”διαδικασία” υποτίθεται για να αντιμετωπίσει το θέμα με τους επισκόπους που αγνοούν ή συγκαλύπτουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων. Μια ”διαδικασία” είναι χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται συχνά για να αποτρέπει οποιαδήποτε παράβαση του νόμου. Αμφιβάλλουμε ότι αυτή θα είναι μια τέτοια».
Η απομάκρυνση
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα ο Πάπας θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τα καθήκοντά του (για τυπικούς λόγους που δεν σχετίζονται με το διάρκειας 15 ετών σκάνδαλο παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία) ως επικεφαλής των οικονομικών τον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ. Ο καρδινάλιος Πελ έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να κακοποιήσει σεξουαλικά το 2002 ένα ανήλικο αγόρι, ενώ οι Αρχές της πολιτείας της Βικτόρια της Αυστραλίας, από όπου είναι ο Πελ, είχαν στην κατοχή τους κατηγορίες για περισσότερες από 10 επιθέσεις του ιδίου εναντίον ανηλίκων από το 1978 μέχρι το 2001.
Ο ίδιος ο Πελ αρνείται ότι έκανε αυτές τις πράξεις, ενώ διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει την εμπιστοσύνη του Πάπα και ότι θα παραμείνει στη θέση του. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σημάνει για πολλούς ότι ο Ποντίφικας δεν είναι τόσο αποφασισμένος όσο εμφανίζεται να απαλλάξει την Καθολική Εκκλησία από τέτοια φαινόμενα.

Share
Ετικέτες: παιδόφιλοιΠάπας

Πρόσφατα άρθρα

«Υπάρχουν πολλά να σας πω» – Όταν ο Τόλκιν έστελνε γράμματα στα τέσσερα παιδιά του, ως άλλος Άι Βασίλης

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο γνωστός μας από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ.Ρ.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ: «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα σαν κι αυτά»

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του τραγουδιστή – Πού θα γίνει η κηδεία του

Ο Βασίλης Καρράς έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, έφυγε από…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο «μαραθώνιος» για να σωθεί ο 14χρονος από την Άρτα που κατέρρευσε στα κάλαντα – Χρειάστηκε να φτάσει στην Αθήνα για ΜΕΘ

Από τέσσερα νοσοκομεία χρειάστηκε να περάσει το παιδί που παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βγει…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο έξω απ’ τη Λάρισα – Αύριο το στερνό «αντίο» στον Τύρναβο

Τεράστια θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου ο άδικος χαμός του 22χρονου Θεόδωρου Γεωργάκη…

24 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν μονοήμερη εκπαίδευση ορειβατικού σκι για παιδιά, νέους και νέες του Δήμου Ελασσόνας στον Όλυμπο

Ως φυσικό επακόλουθο της θεματικής γιορτής «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» έρχεται η εκπαίδευση στο Ορειβατικό…

24 Δεκεμβρίου 2023