Κόσμος

Δραστικά μέτρα Πάπα κατά παιδόφιλων ιερέων

ΠΑΠΑΣ

Στην πρώτη ουσιαστική κίνησή του εναντίον των ιερέων και των επισκόπων που διαπράττουν ή συγκαλύπτουν περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον παιδιών και άλλων μελών του ποιμνίου προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος εκδίδοντας σχετικό παπικό διάταγμα.

Σύμφωνα με τη βούλα του Πάπα, η «αμέλεια» από πλευράς των επισκόπων να αντιμετωπίζουν ή να αναφέρουν στην Εκκλησία περιπτώσεις κατά τις οποίες μέλος της εκκλησίας «ασκεί ή προσπαθεί να συγκαλύψει επιθετικές πράξεις, είτε σωματικής φύσεως, είτε ηθικής, είτε πνευματικής, είτε οικονομικής» είναι αρκετή για να την αποπομπή του από τη θέση του.
Με αυτόν τον τρόπο ο Ποντίφικας ασκεί πίεση στους επισκόπους να ελέγχουν καλύτερα τις πράξεις των ιερέων στις ενορίες τους και στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για να λειτουργήσει η επιτροπή-δικαστήριο εντός του Βατικανού που συστάθηκε πέρυσι με δικιά του πρωτοβουλία και η οποία ασχολείται με τη διαλεύκανση υποθέσεων που σχετίζονται με το μεγάλο σκάνδαλο της παιδοφιλίας εντός της Καθολικής Εκκλησίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος οι επίσκοποι μπορούσαν να αποπεμφθούν από τους κόλπους της Εκκλησίας, όμως μόνο εξαιτίας «σοβαρών αιτίων». Η νέα βούλα καθορίζει συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα σοβαρά αίτια. Επιπλέον δίνει την ελευθερία στον κατηγορούμενο για αμέλεια επίσκοπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Παρότι όμως ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κίνηση, στην ουσία, καθορίζοντας αυστηρά το πλαίσιο για την αποπομπή των επισκόπων, οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων και οργανώσεις θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν είναι επαρκές.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ντέιβιντ Κλόχεσι, υπεύθυνος του Δικτύου Επιζώντων Κακοποίησης από Ιερείς: «Αντί απλώς να απολύονται οι κακοί επίσκοποι ή να παραδίδονται τα αρχεία του εκάστοτε ιερέα στις Αρχές, το Βατικανό για άλλη μία φορά στήνει μια μη δοκιμασμένη, εσωτερική ”διαδικασία” υποτίθεται για να αντιμετωπίσει το θέμα με τους επισκόπους που αγνοούν ή συγκαλύπτουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων. Μια ”διαδικασία” είναι χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται συχνά για να αποτρέπει οποιαδήποτε παράβαση του νόμου. Αμφιβάλλουμε ότι αυτή θα είναι μια τέτοια».
Η απομάκρυνση
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα ο Πάπας θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τα καθήκοντά του (για τυπικούς λόγους που δεν σχετίζονται με το διάρκειας 15 ετών σκάνδαλο παιδοφιλίας στην Καθολική Εκκλησία) ως επικεφαλής των οικονομικών τον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ. Ο καρδινάλιος Πελ έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να κακοποιήσει σεξουαλικά το 2002 ένα ανήλικο αγόρι, ενώ οι Αρχές της πολιτείας της Βικτόρια της Αυστραλίας, από όπου είναι ο Πελ, είχαν στην κατοχή τους κατηγορίες για περισσότερες από 10 επιθέσεις του ιδίου εναντίον ανηλίκων από το 1978 μέχρι το 2001.
Ο ίδιος ο Πελ αρνείται ότι έκανε αυτές τις πράξεις, ενώ διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει την εμπιστοσύνη του Πάπα και ότι θα παραμείνει στη θέση του. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σημάνει για πολλούς ότι ο Ποντίφικας δεν είναι τόσο αποφασισμένος όσο εμφανίζεται να απαλλάξει την Καθολική Εκκλησία από τέτοια φαινόμενα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το