Πολιτισμός

Dr. Peter Riedl: Λατρεύω τον ελληνικό τρόπο ζωής και το φαγητό σας…

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Kαλεσμένος μας σήμερα ο dr. Peter Riedl, Βιεννέζος γιατρός, λάτρης της Ελλάδας και του Πηλίου.

Peter Riedl καλωσορίσατε στην κυριακάτικη «Θεσσαλία».
Ευχαριστούμε για την τιμή!
Δίνω τον λόγο σε εσάς!
Γεννημένος πού; Παιδική ηλικία, σπουδές;
Γεννήθηκα στις 31 Μαΐου 1943 στο Ανόβερο της Γερμανίας. Τα δύο πρώτα χρόνια τα πέρασα εκεί όπου το 90% της ζωής μας ήταν επιδρομές βομβαρδιστικών. Στη συνέχεια μετακομίσαμε στη Βιέννη, στην Αυστρία, τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Από το 1961 έως το 1968 σπούδασα εκεί Ιατρική. Το 1974 πήρα ειδικότητα και το 1999 έγινα καθηγητής πανεπιστημίου στην έδρα της Ακτινολογίας.

Για εσάς, το ότι σπουδάσατε Ιατρική ήταν χάρισμα, οικογενειακή υποχρέωση λόγω αίγλης του επαγγέλματος ή κάτι τυχαίο;
Ο πατέρας μου ήταν γιατρός και θέλησα και εγώ να γίνω γιατρός.

Τι σημαίνει για εσάς να είσαι διάσημος γιατρός στη Βιέννη;
Ήμουν πολύ τυχερός, γιατί εκείνη την εποχή η ακτινολογία έγινε η πιο σημαντική επιστήμη. Έτσι εξόπλισα το ιατρείο με την πρώτη ιδιωτική computer (CT) τομογραφία, την πρώτη (MRT) μαγνητική τομογραφία και επίσης την πρώτη PET-CT.
Ήμουν ένα από τα μέλη που ίδρυσα τον Σύλλογο Ακτινολόγων, όπου για 15 χρόνια ήμουν ο πρόεδρος. Διευθύνω έως σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό ακτινολογικό ινστιτούτο στη Βιέννη με 200 συνεργάτες. Η υψηλή ιατρική, η τεχνική και ανθρώπινη φροντίδα και η ποιότητα ήταν για μένα πάντα πολύ σημαντικά.
Το σύστημα που δημιουργήσαμε εξασφαλίζει στον ασθενή άμεσα τα αποτελέσματα στις εξετάσεις του. Τα αποτελέσματα στις πολύπλοκες εξετάσεις δίνονται το αργότερο την επόμενη ημέρα.

Συγγραφέας επίσης, δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού και… και. Δώστε λεπτομέρειες, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.
Γρήγορα άρχισα να ενδιαφέρομαι και για άλλους τομείς της ζωής. Το 1968 πήγα στην Ινδία με αυτοκίνητο και εκεί ανακάλυψα έναν άλλον πολιτισμό και μια άλλη πνευματικότητα. Το 1975-76 ήμουν διευθυντής στο Ακτινολογικό Τμήμα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα. Στα μέσα της ζωής μου άρχισα να ενδιαφέρομαι για τον Διαλογισμό και τον Βουδισμό. Κάθε μέρα 45’ διαλογισμό και μία ή δύο εβδομάδες τον μήνα απομόνωση με πλήρη «σιωπή» και διαλογισμό. Έτσι απέκτησα βαθιές και ουσιαστικές εμπειρίες. Η ζωή μου άλλαξε ολοκληρωτικά.

Και η Ελλάδα; Εσείς, ένας πολίτης του κόσμου, κτίσατε το δικό σας σπίτι στη Λεπιντού, στο Νότιο Πήλιο και δηλώνεται ερωτευμένος με την Ελλάδα, το Πήλιο, τη Λεπιντού. Πώς; Γιατί;
Από το 1961 ερχόμουν συχνά στην Ελλάδα. Το 1983 πήγα στο Καστρί δίπλα στη Λεπιντού και αμέσως ερωτεύτηκα τα πάντα σε αυτό τον τόπο, προπάντων τους ανθρώπους. Ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα στο Καστρί ήταν ο Αντώνης Γαβαλάς (δυστυχώς δεν ζει πια), με τον οποίο γίναμε αμέσως φίλοι. Πάντα μου έλεγε: «Το Πήλιο είναι ένας γίγαντας που κοιμάται». Πόσο δίκιο είχε!

Και ο Covid-19; Η γνώμη σας… Και ο εμβολιασμός;
Όλα τα μεγάλα γεγονότα αλλάζουν τη συνείδηση των ανθρώπων. Θα ήταν λάθος να τα αρνηθούμε ή να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε και αυτήν την κρίση να την αντιμετωπίσουμε συνειδητά και ξεκάθαρα όσο γίνεται με προσωπική υπευθυνότητα και εμβολιασμό.

Χόμπι, ταξίδια, διάβασμα, συγγραφή βιβλίων… Και τι άλλο;
Επειδή τα πνευματικά ταξίδια με βοήθησαν στις κρίσεις της ζωής και με οδήγησαν σε μια καινούργια συνειδητή ζωή, αποφάσισα να τα διδάξω με τη μέθοδο, την οποία ονομάζω W.I.S.D.O.M. (σοφία), συντομία μιας βιενέζικης σχολής ανοιχτού διαλογισμού. Δεν έχουν να κάνουν με τη θρησκεία όλα αυτά. Απλά, μας βοηθούν να ακολουθήσουμε μια χαρούμενη και ξένοιαστη ζωή είτε ανήκουμε σε μια θρησκεία είτε όχι. Αγαπώ πολύ τη ζωή, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Λατρεύω τον ελληνικό τρόπο ζωής και το φαγητό σας. Δυστυχώς αυτό «χαρίζει» κιλά… Τι να γίνει υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά.

Και η Βουδιστική διδασκαλία;
Είμαι 78 ετών τώρα και η επαγγελματική μου καριέρα τελειώνει. Θα ήθελα να δημιουργήσω έναν τόπο όπου θα διδάξω τη μέθοδο W.I.S.D.O.M. Θα ήθελα να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών, πολιτισμών και χρωμάτων, όπου όλοι μαζί θα εξασκήσουν το πνεύμα τους με τον σωστό τρόπο.
Οι πρώτοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την εξάσκηση του μυαλού στην Ευρώπη ήταν Έλληνες. Γιατί λοιπόν να μη δημιουργήσω αυτόν τον τόπο στην Ελλάδα που τόσο αγαπάω.

Peter Riedl, σας ευχαριστώ… Vielen Dank. Ένα entretien τόσο ενδιαφέρον…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το