Τοπικά

Δωροθέα Καναβιτσά στη “Θ”: Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τις επιχειρήσεις

Δραματικές χαρακτηρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στους επαγγελματίες η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά.

Σε συνέντευξή της στη «Θ», λίγες ημέρες από την έλευση της νέας χρονιάς, η κ. Καναβιτσά, «ξεδιπλώνει» ανησυχίες και προβληματισμούς, με την ελπίδα, όπως αναφέρει, το «2022 να είναι η χρονιά επανεκκίνησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που θα δώσει και πάλι ζωή στις μικρές επιχειρήσεις».
Η κ. Καναβιτσά επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες εργάζονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο ανασφάλεια για το αύριο, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τις επιχειρήσεις, σε μεγαλύτερο εύρος και μεγαλύτερη στόχευση, ενώ συμπληρώνει ότι εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη στήριξη, τότε θα δούμε διαδοχικά «λουκέτα» και καταστροφικές συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο Η ΟΕΒΕΜ θα συνεχίσει, όπως επισήμανε η πρόεδρος, να δρα προς όφελος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και θα προσαρμόζει τις δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Στη «σκιά» της πανδημίας πώς ήταν το 2021 συγκριτικά με το 2020 για τους επαγγελματίες της Ομοσπονδίας που εκπροσωπείτε;
Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε από το 2020 συνεχίζει έως και σήμερα, έχοντας πλέον εξελιχθεί και σε σοβαρή οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δραματικές σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο επιχειρηματικός κόσμος από το 2020 αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις σε όλη του τη λειτουργία. Το 2021 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για το σύνολο των επαγγελματιών. Οι μικρές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και αιφνίδιους περιορισμούς. Λειτουργούν σε ένα καθεστώς απαγόρευσης λειτουργίας με τυπικά και άτυπα lockdown. Η ζήτηση έχει περιοριστεί δραματικά, άρα και τα έσοδα, τα χρέη είναι συσσωρευμένα και η έλλειψη ρευστότητας βρίσκεται στο «κόκκινο». Η πανδημία έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα σε όλους τους κλάδους (εστίαση, εμπόριο, τουρισμός, υπηρεσίες, μεταποίηση). Είδαμε μια βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες μελετών σε σχέση με το 2020, αλλά ουσιαστικά η βελτίωση αυτή αφορά μόνο ένα δίμηνο της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Η πραγματική οικονομία παραμένει προβληματική.

Προσδοκίες έχετε για τη νέα χρονιά;
Ελπίζουμε στο τέλος της πανδημίας και στην επιστροφή σε κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κλάδων της επιχειρηματικότητας. Ευελπιστούμε στην ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με αποφάσεις, όπως μετάθεση της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, στοχευμένη ενίσχυση της ρευστότητας, αναπτυξιακά προγράμματα, κάλυψη μέρος του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, που για πολλές επιχειρήσεις αποτελεί έως και το 50% των συνολικών λειτουργικών εξόδων και επιδότηση της απασχόλησης. Η πανδημία προς το παρόν επιμένει και η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια αντοχής. Αν δεν υπάρξει η κατάλληλη στήριξη, τότε δυστυχώς θα δούμε διαδοχικά «λουκέτα» και καταστροφικές συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ευελπιστούμε το 2022 να είναι η χρονιά επανεκκίνησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που θα δώσει και πάλι ζωή στις μικρές επιχειρήσεις!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και κατά πόσο η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους;
Με την έναρξη της νέας χρονιάς μπήκαμε στον τρίτο χρόνο διαδοχικών τυπικών και άτυπων lockdown, που έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, την έλλειψη ρευστότητας και τη δημιουργία μεγάλων stock εμπορευμάτων. Στην πορεία, στα προβλήματα αυτά προστέθηκαν οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών οι οποίες ανέβασαν στα ύψη τα κόστη παραγωγής, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα ήδη επιβαρυμένο καλάθι νοικοκυράς. Οι ανατιμήσεις προβλέπονται μεγάλες και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και δεν έχουν περιθώρια απορρόφησης επιπλέον κόστους. Παράλληλα οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προσαρμοστούν σε τεχνολογικό και οργανωτικό επίπεδο, ενώ απαραίτητη είναι και η «πράσινη» προσαρμογή, ώστε να είναι πιο φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την απουσία των τραπεζών σε μια από τις χειρότερες περιόδους για την επιχειρηματικότητα, εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ανασφάλεια για το αύριο. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των πιέσεων, που δημιουργεί η πανδημία και η ακρίβεια. Η Πολιτεία πρέπει να προβεί σε κινήσεις ουσιαστικής στήριξης, που κατά την άποψή μας, θα πρέπει να γίνουν σε μεγαλύτερο εύρος και μεγαλύτερη στόχευση, πράγμα που θα συμβεί μόνο αν αφουγκραστούν τη φωνή των επιχειρηματιών και μας δώσουν μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η ΟΕΒΕΜ φέτος για τη στήριξη των συναδέλφων σας επαγγελματιών;
Η ΟΕΒΕΜ καταγράφει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και θα συνεχίζει να καταγράφει τα διαφορετικά και συνεχή προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπεί. Καταθέτει και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και υπομνήματα επισημαίνοντας τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και προτείνοντας λύσεις. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με φορείς, κυβερνητικούς και μη. Στην προσπάθειά της να αναδείξει και να δώσει λύσεις, βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα για την ορθότερη ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επίσης, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ημερίδες και διημερίδες προς ενημέρωση των επαγγελματιών, σε συνεργασία με κυβερνητικά και επιστημονικά στελέχη, με στόχο τη σωστή και άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις του σήμερα, αλλά και για το τι μας περιμένει αύριο. Επίσης, στο πλάνο των δράσεων, όπως συμβαίνει και μέχρι τώρα, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού. Η ΟΕΒΕΜ θα συνεχίσει να δρα προς όφελος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και θα προσαρμόζει τις δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το